Kanarska doga, kanarski pas (kanarski mastif)

Kanarska doga je još jedan stočarski, odnosno farmerski pas, koji je vremenom izgubio svoju inicijalnu funkciju, te se više uzgaja kao kućni ljubimac vredan dike.

Dolazi nam iz Španije, tačnije, sa Kanarskih ostrva, po kojima je i dobila ime, a, pored naziva Kanarska doga, prihvaćeni su i Pero de Presa Canario, Presa i Dogo Canario.

Istorija

Kanarski psi spadaju u relativno mlade rase. Naime, ovi psi su nastali negde početkom 19. veka na Kanarskim ostrvima, ukrštanjem tamošnjih lokalnih pasa Molos i Mahorero.

Njihova prvobitna funkcija je bila ispomoć farmerima oko čuvanja stoke, a, zahvaljujući svojoj snazi i izgledu, ubrzo je počeo da se koristi i za legalne borbe pasa.

Ipak, kada su sredinom 20. veka borbe pasa zakonom zabranjene, kanarska doga je izgubila jednu od svojih funkcija zbog koje je i bila toliko popularna tokom ranijeg doba, te je bila na rubu istrebljenja.

Tek negde tokom 70 – ih godina 20. veka neke od odgajivačnica su se potrudile da porade što je više moguće na daljem proširenju ove rase, kako bi se izbeglo njen nestanak.

Karakteristike

Fizički izgled

Kanarske dobe spadaju u grupu krupnijih pasa. Njihova visina se kreće u rangu između 60 cm i 66 cm u slučaju mužjaka i 56 cm do 62 cm u slučaju ženki. Što se njihove kilaže tiče, ona je srazmerna njihovoj visini, te mužjaci mogu biti teški između 50 kg i 65 kg, dok se kilaža kod ženki kreće između 40 kg i 55 kg.

Glava kod kanarskih doga je masivna, izrazito kockasta i prekrivena visećom kožom. Uši su visoko postavljene, srednje su veličine, i stoje opušteno pored glave. U principu, rasprostranjena je praksa da se tokom prva tri meseca života kanarskoj dogi kupiraju, odnosno seckaju uši, kako bi se još u mladosti oblikovale, dok im još nije razvijena hrskavica, mada se borci za prava životinja zalažu da se ova praksa zabrani i da životinje ne podležu ovakvom vidu torture.

Oči kanarskih doga imaju topli pogled, ovalnog su oblika, a boja varira u zavisnosti od boje dlake. U principu, što se boje očiju tiče, podrazumevaju se sve nijanse braon boje, dok su svetle oči pasa zabranjene. Nosevi su im široki i crni i nastavljaju se na slabo izražena usta. Gornja usna visi i prekriva donje usne, a vilica im je slabo istaknuta. Unutar usana su postavljeni široki zubi, sa velikim kutnjacima i manjim sekutićima.

Na vratu kanarskih doga visi opuštena koža, a sam vrat je na dodir snažan, cilindričan i izuzetno mišićav. Grudi su kod kanarskih doga dosta široke, a linija abdomena blago izbočena. Prednje noge su im dobro definisane, a zadnje masivne i blago zakrivljene.

Šapice doga se nastavljaju na lepo zaobljene prste, na kojima se nalaze tamni nokti, iako, u retkim slučajevima, u zavisnosti od boje dlake nokti mogu biti i beli. Jastučići sa donje strane šapica su lepo razvijeni i crne boje.

Rep je kod kanarskih doga postavljen na srazmernoj visini i u stanju mirovanja visi blago savijen, dok se, kada se pas iz bilo kog razloga uzbudi, podigne kao sablja i stoji u potpunosti ravno.

Kanarske doge nemaju naročito dugu dlaku, a ona može biti siva i braon.

Karakter

Kanarske doge važe za izuzetno dominantnu rasu pasa, koja na neki način ima potrebu da kontroliše sve oko sebe, uključujući i svoje vlasnike. Ukoliko se ovaj poriv ne obuzda na vreme, nemojte da Vas začudi ako počne da ispoljava neko agresivno ponašanje prema drugim životinjama ili strancima. Kako biste ovo ponašanje izbegli, podvrgnite svoju kanarsku dogu učestaloj socijalizaciji još od malena i obučavajte ga na koji način da priđe drugim životinjama i ljudima.

Takođe, od samog početka morate naučiti psa ko je gazda u vašem odnosu.

Ukoliko postupate na adekvatan način, što podrazumeva najpre izbegavanje fizičkog kažnjavanja, a potom i istrajnost i dosta ljubavi, iznenadićete se koliko je kanarska doga zapravo društveni pas.

U tom slučaju, ne samo da će biti neverovatno prisan sa ljudima, naročito decom, prema kojoj će se zaštitnički postaviti, i prema drugim psima, sa kojima će uživati u igri, već i sa konjima, pa čak i mačkama, ali i svim ostalim životinjama koje susretne.

Iako na prvi pogled može delovati zastrašujuće, najpre zbog svog izgleda  i dominantnog stava, ukoliko se pravilno očuva, kanarska doga može postati neverovatno umiljata i nežna i to ne samo prema svojim vlasnicima i osobama iz okruženja, već i prema strancima. Naravno, prema strancima će se najpre postaviti sa određenom rezervom, dok ih ne upozna malo bolje, ali će se zasigurno suzdržati od režanja ili fizičkih napada.

Zbog svoje tvrdoglavosti, kanarske doge važe za pse kojima je potreban veoma specifičan i učeni vlasnik. Ukoliko ste početnik u čuvanju pasa, nemojte izabrati kanarsku dogu, jer Vas veoma lako mogu obrlatiti i postati gazde u kući, od kojih se čak možete i plašiti.

Da bi kanarska doga živela i odrastala u adekvatnog psa, mora pored sebe, odnosno iznad sebe, imati jednu stabilnu, istrajnu, iskusnu i nežnu osobu, koja je sposobna da prepozna sve potrebe svog psa i način na koji on funkcioniše.

Dresura ovih pasa podrazumeva da mu ponavljate naredbe više puta, kako bi on shvatio da je on taj koji mora da posluša Vas, a ne obratno, kao i da nećete odustati od svoje namere ni pod kojim uslovima.

Takođe ne smete biti agresivni prema njemu, jer u tom slučaju nećete uliti nikakav strah kod njega, već ćete mu samo potpaliti agresivnu stranu ličnosti, te možete očekivati i neki vid fizičkog okršaja, iz kog će zasigurno pas izaći kao pobednik.

Zdravlje

U zavisnosti od kvaliteta života, kanarske doge mogu živeti u proseku između 8 i 12 godina.

U principu, kanarske doge ne spadaju u bolešljive pse, što ipak ne isključuje mogućnost da obole od nekih vrsti virusa, bakterija ili, čak, genetskih oboljenja. Ukoliko znate da je Vaš pas u nekom bližem srodstvu imao neka od oboljenja za koje je naučno dokazano da su nasledna, obavezno se konsultujte sa veterinarom koliko često treba testirati psa i na koji način preventivno sprečiti razvoj te bolesti.

Oboljenja sa kojima se najčešće susreću psi ove rase su najpre displazija kukova, koja se može lako javiti zbog njihove veličine. Kao preventivu, naročito u prvoj godini života, zakažite kod veterinara ultrazvučni pregled kukova i laktova, kako bi se isključila mogućnost razvoja ovog oboljenja.

Ukoliko se, pak, ispostavi da pas ima predispozicije za razvoj displazije kukova, obavezno ga isključite iz reda za reprodukciju, kako bi se barem delimično zaustavilo širenje ovog oboljenja.

Pored displazije kukova, kod kanarskih doga se mogu javiti problemi sa krvnim parazitima, koji su uglavnom i lakše rešivi, ali je potrebna česta kontrola psa kod veterinara, kao i različiti oblici epilepsije.

Nega

Kada govorimo o nezi pasa, konkretno mislimo na negu dlake i na njegovo zdravlje. U slučaju kanarskih doga, sa dlakom psa nećete imati problema jer on zapravo i ne iziskuje naročitu negu. Dlaka je prekratka za svakodnevno češljanje i sve što je potrebno da uradite po tom pitanju jeste da okupate svog psa s vremena na vreme.

Drugi deo se, pak, odnosi na zdravlje psa, o kom zaista morate voditi računa. Prvo i osnovno, nipošto nemojte zaboravljati na regularne vakcinacije i revakcinacije, o kojim će Vas veterinar izvestiti već na prvom pregledu psa.

Pored redovne vakcinacije, odnosno revakcinacije, o zdravlju Vašeg psa ćete brinuti jedino vi i to pružajući mu zdrave obroke. Kanarskim dogama je za pravilan rast, razvoj i funkcionisanje potrebno dosta masti i proteina. U veterinarskim apotekama širom države ćete naći veliki izbor granula za pse, za njihovu ishranu od najranijeg doba, pa sve do pozne starosti.  Zbog toga je u njihovom slučaju i preporučljivo prehranjivanje granulama, posebno pripremljenih za ovu rasu.

Tokom prva tri meseca života kanarskih doga je preporučljivo kupovati im hranu za štence, takozvani starter, koji je bogat vitaminima koji pospešuju pravilan i brz rast i razvoj psa. Nakon navršenog trećeg meseca života, štenci kanarske doge prelaze na obične granule namenjene štencima, koje će dalje konzumirati sve do navršenih godinu dana života, kada ćete početi da im dajete obične granule za velike pse.

Osim granula, kanarske doge uživaju i u drugim vrstama jela, od kojih možete iskoristiti i domaća jela, koja ste pripremili za obrok. Pored toga, možete mu davati hranu iz konzerve, različite prelive, kao i neke poslastice za pse koje se mogu kupiti u veterinarskim apotekama. Ipak, vodite računa da do Vašeg psa nikako ne dospeju slatkiši za ljude, jer će pas najverovatnije odmah imati burnu reakciju, koja je nekad i dužeg trajanja.

Kada psi već dovoljno stasaju za parenje, postoji nekoliko sitnica koje morate obaviti pre nego što spojite dva psa različitog pola. Prvo odvedite svog psa kod veterinara, kako biste ustanovili da je

Vaš pas u potpunosti fizički spreman za parenje, a vodite računa i da je drugi pas takođe zdrav i da u njegovoj porodičnoj anamnezi nema naslednih bolesti, naročito onih sa fatalnim posledicama.

Nakon toga, proces je isti kao kod ostalih pasa, s tim što ženka može biti nepoverljiva prema mužjaku, te ih nemojte forsirati, već im dajte onoliko vremena koliko im je potrebno da se upoznaju i zbliže.

Cena

Kanarska doga je široko rasprostranjena na našim prostorima, te do štenaca, pa i do odraslih pasa, nije toliko teško doći. Ipak, ukoliko nemate iskustva sa kanarskim dogama, preporučujemo da nabavite štene, jer su odrasli, već oformljeni psi izazov i za iskusne odgajivače.

Što se konkretne cene tiče, ona umnogome zavisi od samih vlasnika.

Ipak, morate biti spremni na značajno visoke cene. Kada pogledate oglase za prodaju štenaca rase kanarska doga, primetićete da brojni prodavci izbegavaju da na sajtovima postave i cene koje su zamislii, ali, prema nekim iskustvima i pregleda oglasa sa već postavljenim cenama, došli smo do zaključka da cena kanarske doge može biti minimum 200 evra, a da se može popeti i čak na 600 evra.

Sponzorisano:

Povezani postovi