Kane Korso – Poreklo, karakteristike, ishrana i nega

Ova stara, italijanska pasmina, kane korso (engl. Cane Corso) razvijena je u svrhe zaštite vlasništva i za lov na krupnu divljač, poput divljih svinja. On je moćan, atletski građen i najpogodniji za vlasnika koji ima veliko i sigurno ograđeno dvorište.

Ovaj članak sadrži sledeće sekcije:

Poreklo

Pasmina kane korso direktni je potomak vrste mastifa (molosa). Rasa je razvijena u Italiji i smatra se da potiče od rimskih, ratnih pasa. Malo je skladnije građe od svog pretka – napolitanskog mastifa i bio je odgajan da lovi divljač, čuva imovinu i bude glavni zaštitnik farmi. Uloga mu je bila okupljanje svinja i stoke i pomaganje farmerima da ih dovuku na tržište.

Reč „kane“ je latinski naziv za psa i potiče od reči „canis“. Reč „corso“ veruje se da potiče od „cohora“ što znači zaštitnik ili od reči „corsus“ (stara italijanska reč za nekog ko je snažan, robustan).

Sredinom devetnaestog veka polako su počeli nestajati, a za njihov opstanak najviše je zaslužan dr. Breber koji je napisao tekst o ovoj pasmini i tako široj javnosti predočio njene divne osobine. Nakon toga su obožavaoci kanea, zajedno sa doktorom radili na njenom očuvanj

1983. formirano je društvo „Society Amatori Cane Corso“, a federacija „Cynologique Internationale“ priznala je rasu 1996. godine. Čovek po imenu Majkl Sotil je 1988. uvezao prvo leglo u Sjedinjene Američke Države, nakon čega je usledilo i drugo leglo 1989. Internacionalna asocijacija pasmine kane korso osnovana je 1993. godine. Od strane Američkog Kinološkog Kluba (American Kennel Club – AKC) priznanje joj je dodeljeno 2010.

Karakteristike

Ovo su psi srednje veličine, a u oko upada njihovo skladno građeno telo, prekriveno mišićima. Imaju dugačka leđa, široku glavu i njušku, kratku i gustu dlaku i tanku podlaku. Rep se pri kraju sužava, a oči su uglavnom tamnih boja (crne, braon). Visina mužjaka se kreće od 62 do 70 cm, a ženki od 58 do 66 cm. Normalna težina kod mužjaka je od 45 do 50 kg, a kod ženki od 40 do 45 kg (ženke su, u većini slučajeva, mršavije od mužjaka).

Naziv: Kane Korso

Zemlja porekla: Italija

Životni vek: 10 – 12 godina

Temperament: dobrog karaktera, stabilan, miran, inteligentan, rezervisan

Boja: crna, tigrasto-crna, siva, boja srne, crvena, crvenkasto-smeđa (tigrasta)

Visina: mužjak 62 – 70 cm, ženka 58 – 66 cm

Težina: mužjak 45 – 50 kg, ženka 40 – 45 kg

Temperament

Kane korso je ozbiljna pasmina pa je samim tim i pogodna upravo za one koji su ozbiljni u svojoj nameri da imaju psa kao saputnika i koji će svojom doslednošću i ljubavlju tog psa naučiti da bude sjajno društvo. Kaneu je najbitnija porodica. Od njega nemojte očekivati da se sprijatelji baš sa svima koga sretne: nije posebno zainteresovan za životinje ili ljude van svoje porodice, ali će zato njegovi ljudi imati beskrajnu lojalnost i zaštitu. Nije tip psa koji se ceo dan izležava i ukoliko mu vi ne nađete neki „posao“, sam će to uraditi – obično preskačući ogradu, lajući na prolaznike, kopajući veoma duboke rupe ili grizući nameštaj. Ako imate farmu ili ranč, pomagaće vam kod stoke.

Potrebno mu je puno mentalne i fizičke stimulacije kako bi ostao u kondiciji. Idealne su svakodnevne brze šetnje, trčanje ujutru i uveče. Ipak, nemojte sve ovo raditi dok je još štene jer tada njegova muskulatura nije dovoljno razvijena tako da je u mlađem dobu (ispod 18 meseci starosti) najbolje da šetnje budu kraće i sporije. Nema potrebu za isticanjem, ali će uz prigodne zvuke uživati u razgovoru sa svojim ljudima. Za ovu rasu je potrebno dosta obuke, socijalizacije i vežbanja pa se zato ne preporučuje ljudima bez prethodnog iskustva o psima.

Što se tiče mentalne stimulacije možete ga zadužiti da čuva stado, učiti ga trikovima, vežbati sa njim poslušnost ili ga uključiti u sportove za pse. Najbolje je da bude „uposlen“ 20 minuta dnevno (10 ujutru i 10 uveče).

Pse ove pasmine istorija opisuje kao pse snažnog temperamenta, spremne da se uhvate u koštac sa raznim izazovima. Ipak, takav temperament može biti mač sa dve oštrice. Sa sigurnim vlasnikom, kane će biti pas koji neće imati agresije u sebi, ali ukoliko, nekim nesrećnim slučajem, dospe u pogrešne ruke može postati agresivan i opasan po okolinu.

Idealan primerak ove vrste pitom je i nežan sa porodicom, uključujući i decu. Kao što smo već pomenuli, potrebno je dosta truda kako bi se sve ovo postiglo, pa stoga sa obučavanjem krenite blagovremeno. Neće moći da funkcioniše u kući u kojoj se neko plaši pasa, ne voli ih ili jednostavno nije u stanju da se nosi sa tako velikom rasom.

Visok nivo inteligencije u kombinaciji sa dominantnim karakterom lako može rezultirati time da dobijete psa koji sebe smatra vođom, naročito ako mu niste postavili čvrste i jasne granice. On će vas svakako testirati kako bi video koliko daleko može da ide, pa je upravo zbog toga važno da se znaju pravila i da sa tim pravilima budu upoznati i svi ostali članovi domaćinstva.

Parolu „ništa u životu nije besplatno“ primenite pri učenju jednostavnih komandi „sedi“, „dođi“ i tek ukoliko ih ispuni nagradite ga poslasticama, igračkom ili pohvalom.

Kada smo pričali o tome da pri dresuri morate biti čvrsti, pod tim nikako nismo mislili na maltretiranje, niti fizičko kažnjavanje psa. To apsolutno nikada nemojte raditi jer ga na taj način nećete ničemu naučiti i jer je, pre svega, zlostavljanje životinja zakonom strogo zabranjeno. Druga stvar je da mu i ponekim slabim udarcem šaljete pogrešnu poruku i time mu dajete do znanja da ste bespomoćni i da se ne možete izboriti sa njim.  A to može biti opasno i po vas, naročito kada je u pitanju velika i snažna pasmina. Znajte da ćete mnogo više postići smirenošću i samouverenošću. Odmalena (najbolje pre nego što napuni 4 meseca) izlažite ga različitim zvukovima, ljudima, okolinom kako kad odraste ne bi imao strah od ljudi, dece, stranaca, drugih životinja jer u suprotnom može biti plašljiv ili agresivan kada se nađe pred nepoznatim.

Nežni kane korso reaguje na vaš ton glasa i dobro odgovara na pohvale i nagrade kada uradi nešto što vam se dopadne, ali isto tako i na čvrstu i brzu korekciju i dosledno sporovođenje pravila kada vam se ne sviđa ono što radi. Konzistentnost će mu omogućiti da se opusti i da zna da ste vi glavni.

Pomozite mladom kaneu da stekne samopouzdanje ostavljajući ga da neko vreme provede sam. Ovo mu pomaže da shvati da je sasvim uredu kada se nađe na svome i da ćete mu se vi uvek vratiti.

Prema italijanskom standardu za uzgoj ove pasmine, kane postaje agresivan samo onda kada preti realna opasnost i po prirodi je naviknut da funkcioniše čak i pod velikim pritiskom. Ukoliko to ne uspe, takav kane korso se smatra nekorektnim primerkom svoje vrste.

Ako želite kanea, neophodna vam je čvrsta, sigurna ograda. Električna ograda vam neće pomoći ako vaš pas odluči da napusti dvorište ili ako na vaš posed doluta druga životinja. Na kraju krajeva, budite spremni na ogromnu količinu brige i računa što je normalna stvar ukoliko je ljubimac velike rase. Ako vašem kaneu nekada zatreba operacija, budite spremni na velike troškove – troškovi anestezije su mnogo veći nego za male pse, kao i količina lekova nakon intervencije. Imajte na umu sve ove izdatke ako se odlučite za ovu rasu jer kada uzimate psa – činite to za ceo život.

Kane korso je moćna pasmina, dostojna svakog divljenja. Ali, bitno je da znate da će tu svoju moć najviše pokazati ako je potrebno da vas odbrani, pa će hrabrošću, srčanošću, nesebičnom ljubavlju i odanošću impresionirati sve one koji su bili i ostali očarani ovim velikim psima, još većeg srca.

Zdravlje

Generalno je zdrava pasmina, ali ih svakako, kao i sve rase, mogu pogoditi određene bolesti. Skloni su sledećim oboljenjima: displazija kukova, bolesti očnih kapaka (entropija, ektropija), cherry eye, torzija želuca, demodikoza (može biti nasledna).

Ako kupujete psa, raspitajte se koje sve zdravstvene potvrde bi trebalo da dobijete od strane odgajivača za vaše buduće štene.

Nega

Kane korso ima kratku, gustu dlaku i tanku podlaku. Krzno može biti crne, sive, crvene i žuto-smeđe boje i može, ali ne mora, imati tigraste šare. Najviše se linja dva puta godišnje, pa se u tim periodima pripremite na češću upotrebu usisivača. Ako nameravate da ga redovno kupate, navikavajte ga odmalena na ovu radnju. Izgovarajući komandu „kupanje“ i uz nagrade i poslastice, na kupanje će gledati kao na prijatno iskustvo.

Zube perite dva ili tri puta nedeljno kako biste održavali higijenu. Još bolje je svakodnevno pranje zuba jer na taj način sprečavate loš zadah i bolesti desni.

Nokte secite jednom do dvaput mesečno, ali pošto psi na krajevima noktiju imaju krvne sudove, najbolje je da, ukoliko niste stručni, to uradi grumer ili veterinar.

Uši ne smeju imati crvenilo ili loš miris jer to ukazuje na infekciju. Čistite ih redovno kako biste sprečili određena stanja. Takođe, proveravajte i šape (gde su psi osetljivi), kao i usnu duplju.

Oči moraju biti čiste, bez crvenila, a koža bez znakova upale, osipa, a brojne su i infekcije nosa, usana, šapa, očiju.

Ako redovno pregledate vašeg psa, time možete preduprediti potencijalne zdravstvene probleme.

Društvenost – Slaganje sa decom i ljubimcima

Ako je pravilno obučen i socijalizovan, biće nežni ljubitelj i zaštitnik dece. Ipak, važno je da se štencima i odraslim psima ne da prilika da učestvuju u jurenju dece i bitno je decu naučiti da u prisustvu pasa nije poželjno da proizvode veoma glasne zvuke. To navodi kanea da pomisli da juri za plenom. Dakle, držite ga pod nadzorom kada deca prave mnogo buke i trče okolo, naročito ako to čine zajedno sa svojim prijateljima jer tada pas može pomisliti da su vaši mališani u opasnosti i reagovati u želji da ih zaštiti.

Ipak, bitno je i da vaši mališani odmalena nauče kako da se ponašaju prema svim životinjama. Što se tiče pasa postoje neka ponašanja koja su neprihvatljiva i u kojima se može desiti da pas oštrije reaguje, a to je kada ga dete vuče za rep, uši ili kada ga uznemirava dok jede ili spava. Pošto su mala deca nepredvidiva, uvek nadgledajte njihovu interakciju sa psima, ma koliko on bio prijateljski nastrojen.

Sa ostalim životinjama će se dobro slagati ukoliko su rasli zajedno, ali će druge, koje nisu deo njegove porodice, gledati kao svoj plen. Od suštinskog je značaja da od njega zaštitite i komšijske ljubimce, a i ostale. Ovo je još jedan primer u kojem je neophodna socijalizacija.

Vaš kane korso bi od rane dobi trebao naučiti da ostane miran u prisustvu drugih pasa. Ukoliko pored kanea poželite drugog ljubimca, najbolje je da to bude jedinka suprotnog pola.

Reference:

Sponzorisano:

Povezani postovi

One Response

  1. Ramiz Lončarević