Kineski kukmasti pas – osobine, karakter, nega i ishrana

Pomenuta rasa pasa naročito je popularna na izložbama pasa, dok se to ne bi reklo kada je u pitanju izbor za kućnog ljubimca. Kineski kukmasti pas odlikuje se karakterom koji je ljubazan i veseo, ali njegov izgled najčešće je presudan kod vlasnika.

Tačnije, mnogima se pomenuti pas ne dopada po svojim fizičkim karakteristikama, pa shodno tome mnogi ga smatraju veoma ružnim psom. Izvestan vremenski period ovi psi su nažalost nosili titulu najružnijih pasa na čitavom svetu. Veoma su popularni na teritoriji Azije, a takođe i u Južnoj Americi. Popularnost pomenute rase psa na našim prostorima nije velika, kao ni u Evropi.

Kada govorimo o poreklu kineskih kukmastih pasa, moramo reći da se o njima zna veoma malo. Prema nekim podacima, govori se da su ovi psi nastali tokom procesa ukrštanja različitih vrsta pasa i na taj način došlo je do mutacije.

Prvi podaci koji nam kazuju o postojanju pomenute vrste pasa datiraju iz 13. veka. Prema tim podacima, govori se da je prvenstvena namena ovih pasa bila da love pacove na kineskom brodu.

Nakon određenog vremena , razvile su se dve vrste kineskih kukmastih pasa, a to su – goli i dugodlaki.

Popularnost ovih psa nije bila izuzetno velika, ali bez obzira na to krenuli su da budu sve više rasprostranjeni na različitim teritorijama sveta. Dvadeseti vek doneo je ovim psima obožavaoce na teritoriji Južne Amerike, pa shodno tome počele su da se otvaraju odgajivačnice koje bile namenjene ovim psima

. Početkom devedesetih godina 20. veka rasa kineski kukmasti pas je zvanično priznata, jer je njena namena prvenstveno bila uzgajanje za izložbe.

Osobine

Kada se govori o klasifikaciji ovih pasa, podaci govore da pripadaju devetoj grupi pasa, odnosno klasifikovani su kao psi predviđeni za pratnju, koji su patuljaste građe. Pomenuti psi se pored svog naziva ,, kineski kukmasti pas“, nazivaju još i drugim imenom ,, puf“ .

Poznato je da ovi psi žive najviše do 15 godine uz odgovarajuće uslove  i dobar način života koji će mu vlasnik obezbediti. Visina mužjaka kineskog kukmastog psa iznosi do 33 cm, dok su ženske istih malo niže, pa shodno tome njihova visina iznosi u proseku oko 30 cm. Kada govorimo o težini pomenute rase pasa, mužjaci dostižu oko pet i po kilograma, dok su ženke prema podacima 5% lakše od njih.

Lice kineskih kukmastih pasa prekriveno je veoma tankom kožom, a vlasnici istih kažu da kada ih pomaze oseća se toplota njihovog tela. Ljudi koji vole ovu rasu pasa, najčešće kupuju pse manje veličine, obzirom da su kineski kukmasti psi pripadnici patuljaste grupe pasa.

Lobanja pomenute rase pasa je zaobljena i krase je uši koje su zaobljene na vrhovima i pomalo šiljate. Na glavi ovog psa nalazi se ćuba, koja se sa svojim rastom zaustavlja u području dna lobanje.

Uši kineskog kukmastog psa su takođe duge i postavljene nisko, a u većini slučajeva na njima se nalazi dlaka. Glava ovih pasa nije velika, a karakteristično za njihovu njušku je da se sužava pri vrhu, kao i to da je nos ovih pasa veoma tanak.

Oči kineskg kukmastog psa su tamne boje i gledajući ih stičemo utisak da izgledaju budno i oprezno. Usne ovog psa su tanke i suve, a vrat im je dug i tanak.  Telo pomenutog psa nije prekriveno dlakom, već je potpuno golo i smatra se da je srednje dužine.

Leđa su im ravna , a odlikuje ih grudni koš koji je veoma dubok i pomalo širok. Boje koje prekrivaju telo mogu biti različite, a može se desiti da isti sadrži više boja.

Rep kineskih kukmastih pasa prekriven je dlakom. Noge kineskog kukmastog pasa su duge i tanke, a šape koje se nastavljaju na njih su zaobljene na vrhovima.

Obzirom da postoje dve vrste pomenutih pasa, goli kineski kukmasti pas podrazumevaju dlaku na pojedinim delovima tela koja je veoma tanka i kratka, dok dugodlaki psi pomenute rase podrazumevaju dlaku koja je drugačija ali im takođe ne prikriva celo telo.

Karakteristično za dugodlake kineske kukmaste pse je da je njihova dlaka nešto duža a takođe i svilenkastija.

Karakter

Ova rasa pasa odlikuje se veoma živahnim i veselim karakterom, zahvaljujući kome su u stalnom pokretu.

Kineski kukmasti psi su veoma razigrani i vole igru i zabavu, a različite prepreke za njih ne predstavljaju problem već uživanje u njihovom savladavanju. Jedna od karakterista ovih pasa je odanost, iako nisu omiljeni na listi kućnih ljubimaca kod većeg broja ljudi, ukoliko udomite pomenutog psa imaćete veoma odanog prijatelja.

Prema podacima i iskustvu vlasnika kineskih kukmastih pasa, navodi se da se isti veoma lepo slažu sa decom. Priroda dečijeg duha je vesela i razigrana, pa shodno tome slaganje sa pomenutim psom biće odlično, jer će im zajednički istraživački duh to obezbediti.

Obzirom da jako vole decu, veoma se brzo vezuju i za ljude, pa iz tog razloga smatra se da kineski kukmasti psi nisu dobri čuvari. Poznato je da se isti jako brzo sprijatelje i sa nepoznatim ličnostima.

Kada je u pitanju slaganje ovog psa sa drugim životinjama, možemo vam reći da se odlično slaže i sa drugim kućnim ljubimcima ukoliko ih posedujete, a zabeleženo je da se lepo slaže sa psima. Za ove pse je takođe karakteristično da ne laju i da poseduju veliku dozu osećajnosti.

Lako se prilagođavaju različitim situacijama kao i ljudima, a može se desiti i da budu pomalo plašljivi. Ukoliko krenete da ih dresirate u najranijem periodu , pomoći ćete im da se oslobode straha i da se opuste.

Nežan karakter i poslušnost krase ove pse, a zanimljiv je podatak da oni nikada ne pokazuju tvrdoglavost ili bilo koji oblik ponašanja kojim će se ponašati suprotno od onoga što vlasnik od njih očekuje.

Nega i ishrana

Nega pomenute rase pasa smatra se zahtevnom zbog građe ovog psa. Neophodno je da vodite brigu o zubima i vilici psa, jer su podležni kvarenju usled nepravilne ishrane. Postoje paste za zube koje su predviđene za pse koje možete koristiti, a takođe i igračke koje podstiču razvoj vilice predstavljaće optimalno rešenje.

Njihova koža zahtevaće posebnu negu obzirom da jedan deo tela ne sadrži dlake, pa bi u letnjim mesecima trebalo da povedete računa da isti ne dobiju opekotine od sunca. Neophodno je da žive u stanu, a u toku zime trebalo bi da ih utopljavate. Ovi psi se ne linjaju, a primerci koji imaju dlake podrazumevaju redovno češljanje.

O ishrani ovih pasa valjalo bi da povedete računa jer su isti podložni gojenju. Preporučuje se da konzumiraju hranu koja je industrijski prerađena u vidu granula i keksića, jer nije preporučljivo da im dajete hranu koju vi spremate. Može se desiti i da im se pojavi alergija na određenu vrstu hrane obzirom da su jako osetljivi, pa shodno tome trebalo bi da vodite računa.

Sponzorisano:

Povezani postovi