Mađarska vižla

Kao što i sam naziv kaže, rasa (engl. vizsla) je poreklom iz Mađarske i karakteristična je po pravom aristokratskom stavu. Jedino što je ovim psima potrebno je da budu voljeni, pa kao takvi predstavljaju predivne kompanjone za aktivnu porodicu koja će im pružiti dovoljno aktivnosti i ljubavi..

Ovaj članak sadrži sledeće sekcije:

Poreklo

Nekima poznata i kao mađarski poenter, vižla vodi poreklo od lovačkih pasa stvorena od strane Mađara koji su Mađarsku naselili pre više od hiljadu godina. Pse su, nesumnjivo koristili plemići i ratnici u lovu na divljač i zečeve. Na kraju, oni su odgajani da love i donose plen.

Slike vižle mogu se naći i u antičkoj umetnosti. Gravura iz desetog veka prikazuje psa glatkog krzna koji prati mađarskog lovca. Jedno poglavlje iz rukopisa o sokolarstvu iz četrnaestog veka opisuje psa nalik vižli.

Krajem 19. i početkom 20. veka, ovo je postala posebna rasa sa izvanrednim njuhom. Tokom Prvog svetskog rata, psi su bili korišćeni kako bi prenosili poruke.

Međutim, nakon posledica Prvog, stigla je i pustoš Drugog svetskog rata i sve to je skoro dovelo do izumiranja vrste. Na sreću, to se nije dogodilo, a prve jedinke su dovedene u Sjedinjene Američke Države početkom 1950-e godine. U to vreme pasmina je imala drugačiji izgled nego danas: imale su dužu njušku i koščatiju lobanju. Neke sa dužim ušima izgledale su poput lisica, a drugima se boja kretala od čokoladno-braon do skoro izbeljene.

„The Vizsla club of America“ osnovan je 1954. godine., a Američki kinološki klub rasu je priznao 1960. Odgajivači su radili na očuvanju njenog prepoznatljivog stava i aristokratskog držanja kakvo ima i sada.

Danas vižla, osim što ima ulogu omiljenog porodičnog saputnika, ima i dosta poslova na kojima je možemo sresti. Neke jedinke su čak i pomagale jedinicama nakon nesrećnog terorističkog napada 11. septembra 2001. godine.

Pasmina je umereno popularna, a nalazi se na 43. mestu među 155 rasa i sorti priznatih od Američkog kinološkog kluba.

Karakteristike

Vižla je pravi aristokrata među psećim svetom, a i ko ne zna puno o rasi, kada je vidi steći će isti takav utisak. Srednje je veličine, atletske građe i velikih ušiju. Njen prelep izgled krasi glatka dlaka i elegantan hod. Visina mužjaka kreće se od 56 do 64 cm, a ženke od 53 do 61 cm. Težina kod mužjaka je u rasponu od 20 do 29 kg, a kod ženke od 18 do 25 kg.

Naziv: Vižla (Mađarska vižla)

Zemlja porekla: Mađarska

Životni vek: 10 – 14 godina

Temperament: nežna, smirena, razdragana, prijateljski nastrojena…

Boja: boja rđe zlata, crvenkasto-zlatna, zlatna…

Visina: mužjak 56 – 64 cm, ženka 53 – 61 cm

Težina: mužjak 20 – 29 kg, ženka 18 – 25 kg

Temperament

Vižlu često opisuju i kao „lepljivu traku“ zbog njene velike privrženosti vlasnicima. Ovaj lovački pas srednje veličine beskrajno je odan i vezan za svoje ljude. Takva priroda itekako ima veze sa njenom prošlošću: razvijena u Mađarskoj da bude i lovac i pratilac lovaca, ali da se nikada ne udaljava od njih. Upravo tu osobinu vidimo i u današnjoj vižli – najsrećnija je kada se nasloni na vas i greje vam nogu. Pratiće vas u stopu a ako ste tip osobe kojoj će biti naporno da ima psa – senku, onda ova rasa nije nikako za vas.

Uprkos sklonosti da se drži uz svoje ljudske prijatelje, vižla je svestrani i vredni pas, najsrećnija kada se bavi nečim. Može biti lovački pratilac, terapeutski pas ili vaš partner za džoging. Podarite joj minimum sat vremena svakodnevnih vežbi i biće vam najbolji prijatelj. Vežbanje, sportovi i konstantan rad recept je za zdravu i srećnu vižlu. Uživaće u šetnjama i raznim igricama.

Ako ste zainteresovani za pseće sportove, biće oduševljena da se u njima takmiči. Prva je i do sada jedina vrsta koja je petostruki šampion u poslušnosti, agilnosti i na drugim poljima. Izvanredno čulo mirisa čini je prirodnim lovcem. Vižle su, takođe, bile i psi čuvari, psi za detekciju droge, terapeutski psi, psi za pretragu i spašavanje, a takmičile su se i u lovu na sokolove, na lovačkim testovima i dr.

Kako god želite da je dresirate, obučite ovu osetljivu rasu koristeći nežne i pozitivne metode (pohvale, nagrade, poslastice). Nemojte nikada biti grubi jer time ništa nećete postići. Brzo će naučiti, a njena čista čula i zaštitnički instikt čini je odličnim čuvarom.

Vižle su pravi brbljivci, cvileće, mrmljaće i proizvoditi neke druge zvuke kako bi vam „rekle“ svoje mišljenje o datoj situaciji. Neke mogu postati i konstantni lajavci, ukoliko ovu naviku ne iskontrolišete na vreme. Najbolji dom im je onaj u kome će im neko praviti društvo tokom celog dana i pružiti aktivnost i potrebnu mentalnu stimulaciju. Bez toga, postaje im dosadno i počinju biti destruktivne i kada su usamljene jako pate od anksioznosti nastale usled razdvajanja. Međutim, sa pravom porodicom, one su živahni, nežni i odani prijatelji koji će vam datu ljubav stostruko vratiti.

Psi ove rase imaju sklonost i ka griženju stvari, pa im na vreme obezbedite niz igračaka kako vam ne bi oštetili nameštaj, cipele ili neke druge skupe stvari. Najbolje funkcionišu u kućama sa ograđenim dvorištima, gde mogu bezbedno trčati i igrati se. One trebaju živeti u kući sa ljudima, nikako spolja. Krzno ih ne štiti od hladnih temperatura i kao što smo već pomenuli, teško da bi opstale bez ljudskog društva.

Kao i za sve pasmine, tako je i za ovu neophodna rana obuka i socijalizacija. Ako nisu pravilno socijalizovane, postaju plašljive, stidljive i teške za dresuru.

Zdravlje

Najčešće bolesti koje pogađaju rasu su epilepsija, displazija kukova, hipotiroidizam, limfosarkom i progresivna atrofija mrežnjače.

Nega

Vižlama je krzno prekriveno raznim nijansama postojanih boja nalik na rđu zlata. Imaju kratku i glatku dlaku, pripijenu uz telo. Oči i nos su braon.

Neki odgajivači prodaju jedinke koje imaju podlaku poput vune, krzno koje je duže od uobičajnog, koje je druge boje i koje imaju crni nos. Ove osobine nisu dozvoljene u standardu za uzgoj i one su svakako dobar znak da trebate potražiti drugog odgajivača.

Linjaju se blago do srednje. Lako ih je održavati jer nemaju neprijatan miris, a četkanje je dovoljno jednom nedeljno. Takođe ne zahtevaju ni često kupanje. Najbitnije je da ljubimcu proveravate kožu, nos, uši, oči, usnu duplju, zube i šape, kako biste se uverili da nema promena i eventualno na vreme uočili potencijalne probleme.

Društvenost – Slaganje sa decom i ljubimcima

Ona je nežna duša, prijateljski nastrojena i tolerantna sa decom, ali njena živahnost ponekad može predstavljati problem za mališane mlađe od šest godina. Ipak, najbitnije je da i vi svoju decu naučite osnovnim pravilima ophođenja prema psu.

Dobro se slaže i sa drugim psima, a može biti prijatelj i sa mačkama, pogotovo ako su rasli skupa. Ipak, ne treba joj verovati kada je okružena manjim kućnim ljubimcima, kao što su zečevi, hrčci ili gerbili.

Sponzorisano:

Povezani postovi