Maltezer

Nežan i neustrašiv, malteški pas ili drugačije nazvan maltezer (engl. Maltese), će svakoga koga sretne smatrati prijateljem. Njegovo glamurozno belo krzno daje mu izgled značajnog plemića, ali izgled može varati.

Ovo je živahan i energičan pas koji nije samo dobar kao porodični saputnik, već i u takmičenjima agilnosti, poslušnosti, praćenja, pa čak i kao terapeutski pas. Ali, najviše od svega, voli biti sa svojom porodicom.

Ovaj članak sadrži sledeće sekcije:

Poreklo

Malteški pas najstariji je od svih toy rasa, sa istorijom koja se može pratiti najmanje dva milenijuma unazad. Njega su u ranim, slavnim kulturama Grčke, Rima i Egipta umetnici, pesnici i pisci učinili besmrtnim. Ove pse je pominjao i sam Aristotel.

Grci su za svoje maltezere podizali grobnice, dok su prikazi pasa nalik njima na egipatskim predmetima ukazivali da su bili jako poštovani i u ovoj drevnoj kulturi. Egipćani i mnogo vekova kasnije – Evropljani, verovali su da ima moć da izleči bolesnog čoveka, kome su, u tom slučaju, stavljali psa pored glave. Zbog toga je i dobio još jedan naziv „comforter“ (onaj koji teši).

Rasa je, još pre hrišćanske ere, bila rasprostranjena u mediteranskim kulturama. Uprkos svojoj istoriji, tačno poreklo nije zasigurno utvrđeno. Mnogi veruju da je pasmina razvijena na ostrvu Malta u Sredozemnom moru od špica i tipa psa poput španijela. Drugi su verovali da je nastala u Italiji, a danas još postoje oni koji tvrde da je poreklom iz Azije i da je učestvovala u razvoju mnogih manjih, azijskih pasa.

Maltezeri su bili popularni, gde god da su se nastanili. Tokom petnaestog veka, našli su sigurno mesto u rukama i srcima francuskih aristokrata. Za vreme vladavine Henrija VIII stigli su na britanska ostrva. Do kraja 16. veka, postali su omiljeni ljubimci plemićkih i kraljevskih dama.

Maltezer je bio omiljeni ljubimac kraljice Elizabete I, kraljice Meri od Škotske i kraljice Viktorije. Brojni slikari, uključujući čuvenog Fransiska de Goju i Sir Joshua Reynolds-a uključili su ove male psiće u svoje portrete lepih žena.

Iako je preživela pad rimskog carstva i mračno doba, pasmina je skoro pa uništena u 17. i 18. veku kada su uzgajivači pokušali da smanje njenu veličinu na veličinu poput veverica. Nakon ovog katastrofalnog eksperimenta došlo je do ukrštanja pudlica, mini španijela, istočno-azijskih minijaturnih pasa sa maltezerima, kako bi se očuvala rasa. To je dovelo do toga da su se oni toliko razlikovali, da je formirano nekoliko novih vrsta.

Smatralo se da su direktni preci rasa Bishon Frise, Bolognese i Havanese. Maltezere kakve znamo danas stvorili su engleski odgajivači. U današnje vreme, mnogi primerci u SAD-u prate svoje nasleđe sve do Engleske.

U Sjedinjenim Državama prvi put su viđeni krajem 1800-ih. Spadaju u jednu od najpopularnijih rasa na mnogim izložbama i takmičenjima.

Karakteristike

Brojni su oni koji kažu da je ovo najsimpatičniji i najljupkiji pas na svetu. Osvojiće vas, pre svega, svojim znalačkim pogledom i čupavim, belim krznom. Ima blago zaobljenu lobanju, spuštene uši, elegantan rep, kratke noge, okrugle šape, a nos i oči su crni. Visina mužjaka je od 21 do 25 cm, a ženke od 20 do 23 cm. Težina se kod mužjaka i ženke kreće oko 3,4 kg.

Naziv: Maltezer

Zemlja porekla: Mediteran

Životni vek: 12 – 15 godina

Temperament: razigran, hrabar, lojalan, živahan, inteligentan, nežan

Visina: mužjak 21 – 25 cm, ženka 20 – 23 cm

Težina: 3 – 4 kg

Temperament

Tokom svoje duge istorije maltezeri su dobili mnoga imena, kao što su „Roman Ladies dog“, „The comforter“, „Maltese lion dog“, „Maltese terrier“… Danas su poznati pod jednim imenom – maltezer. Ova elegantna, minijaturna pasmina čuvena je po svom svilenkasto-belom krznu koje prekriva telo. Bujno i ravno, krzno pada sve do poda.

Pre mnogo godina dolazili su u mnogo boja, a sada su samo čisto beli. Kada se kreću deluju poput belih oblaka. To su slatki, inteligentni psi maksimalno posvećeni ljudima. Mali su i odlični za život u stanu. Gde god da žive, obraćaju pažnju na svoje okruženje i efikasni su čuvari.  Baš zbog te umiljatosti, osvojiće svačiju pažnju, pa se tada vrlo lako može desiti da ih nenamerno razmazite. Bez straha će prilaziti svakome da se upoznaju, bila to životinja ili čovek.

Iako izgledaju aristokratski i elegantno, izuzetno su živahni. Veoma brzo uče, ukoliko ih nagradite za njihove napore. Usled povezanosti sa ljudima, dobro reaguju na pozitivne metode obuke kao što su pohvale, poslastice, nagrade… Pošto imaju dugačku istoriju kao porodični pratioci zahtevaju puno ljudske pažnje i mogu jako patiti od anksioznosti usled razdvajanja. Ukoliko ih na duži vremenski period ostavljate svakodnevno same – počeće da laju i biće destruktivni.

Kao i svi psi, moraju znati određena pravila i naučiti da ih poštuju. Za to je neophodna pravilna i blagovremena obuka. Iako će u svemu želeti da vas zadovolje, teži su za vaspitavanje, a za uspešnost iste možete se posavetovati sa stručnjakom.

Skloni su drhtavici, ako hodaju po vlažnom ili šetaju po hladnom vremenu. Takođe trebate paziti kada su na jakom suncu jer na leđima, gde je dlaka razdvojena, mogu dobiti opekotine. Zbog nepodnošenja ekstremno hladnog ili toplog vremena, definitivno spadaju u kućne pse. Iz tih razloga mnogi vlasnici ih dresiraju da obavljaju nuždu i u kući, na posebnoj peleni namenjenoj psima.

Neki imaju osetljiv digestivni trakt, pa su izbirljivci što se tiče hrane. Jedenje nekada može predstavljati poteškoću ako im se javi problem sa zubima ili desnima. Ako vidite da vaš ljubimac pokazuje nelagodu za vreme ili nakon jela, odvedite ga veterinaru.

Uživaće u redovnoj šetnji i igrarijama napolju. Razdraganog karaktera ostaće i u starijem dobu. Aktivni su i u zatvorenom prostoru i nije im potrebno puno vežbanja, pa samim tim i vama ne treba puno truda da biste ih održali u dobroj kondiciji. Za duge šetnje, sačekajte da štene napuni barem 8 meseci jer mu se do tad još razvijaju kosti.

Zdravlje

Najčešće bolesti koje pogađaju ovu pasminu su luksacija patele, portosistemski šant jetre, progresivna atrofija mrežnjače, hipoglikemija, sindrom drhtavice kod belih pasa, kolaps traheje i obrnuto kijanje.

Nega

Prekrasno krzno maltezera je čisto belo, svilenkasto, ravno i doseže do zemlje. Ne linjaju se i nemaju standardnu podlaku kao ostale rase. S’ druge strane, dlaka im brzo gubi sjaj i prlja se, a oči im često suze. Četkajte ih nežno svakoga dana.

Zbog lakog prljanja, moraju se češće kupati. Ako imaju dugu dlaku koja se puno mrsi, probajte lagano prstima, uz pomoć posebno namenjenog spreja za raščešljavanje, rešiti ovaj problem. Nakon što ste, najviše moguće, povukli umršenu dlaku, sa tela je skinite uz pomoć četke ili češlja. Nikada ne pokušavajte da problematični deo odjednom iščupate četkom, a pre kupanja proverite da li ste sve dobro razmrsili.

Proveravajte im jednom nedeljno uši i ukoliko uočite problem (crvenilo, neprijatan miris) odvedite ljubimca veterinaru. Maltezerima inače dosta dlake raste i iz ušiju, pa je morate ukloniti. Ukoliko ne možete sami, potražite pomoć grumera. Takođe, održavajte nokte i secite ih po potrebi.

Kao što smo već pomenuli, za mnoge vlasnike ove pasmine veliki problem predstavlja suzenje očiju, usled čega dolazi i do kvašenja lica. To može početi već kad je štene oko 4-5 meseci starosti. Da biste kod odraslog maltezera ovo sprečili ili ublažili, pratite sledeće korake:

  • Brišite im lice nakon obroka i čistite oči svakodnevno toplom vodom.
  • Obična voda sadrži visok nivo minerala, što izaziva suzenje, pa razmislite o tome da vašem ljubimcu priuštite da pije flaširanu vodu.
  • Neka im činije budu staklene, keramičke ili od nerđajućeg čelika, nikako plastične. Činije perite između obroka.

Ako vam svi ovi saveti ne pomognu, obratite se veterinaru. Možda ljubimac ima zapušene suzne kanale, alergiju ili druge zdravstvene probleme koje uzrokuju to da im oči prekomerno suze.

Iako na tržištu ima dosta proizvoda za izbeljivanje dlake, budite vrlo pažljivi kada ih koristite. Mnogi od njih oštećuju dlaku i mogu biti jako opasni ukoliko dođu u kontakt sa očima. Većina vlasnika skuplja dlaku na vrh glave, u čuperak, kada primenjuju takva sredstva jer ih na taj način drže podalje od očiju. Svakako, potrebna vam je konsultacija sa stručnjakom pre aplikacije bilo kakvih supstanci.

Zube čistite dva do tri puta nedeljno, a poželjno je i svakodnevno čišćenje. Ukoliko maltezeru njegov prirodno crni nos postaje rozikast, moguće je da ne dobija dovoljno sunčeve svetlosti. Izvodite ga napolje kada je sunčano ili ako je isuviše hladno, provozajte kolima. Isto tako, promenu pigmentacije može izazvati i materijal činije iz kojeg jede i pije vodu. U prethodnim redovima smo pomenuli od čega bi posuda trebala biti sačinjena. Takođe kod ženki se rozikast nos može javiti kada je puno vruće.

Društvenost – Slaganje sa decom i ljubimcima

Nijedna rasa nije savršena, ali, kada ih previše razmazite postaće netolerantni u odnosu na malu decu i ostale pse. Ako se to dogodi postaće preterano zaštitnički nastrojeni, lajavi, pa će i ugristi ukoliko ljude ili životinje dožive kao pretnju njihovom odnosu prema porodici. Ipak, čak ni tolerantne jedinke nisu dobre za porodice sa malom decom jer su minijaturni i mogu se lako povrediti. Najbolje funkcionišu u domu sa malo starijom decom i odraslima.

Ako su na vreme izdresirani, dobro će se slagati sa drugim psima i mačkama. Međutim, često nisu svesni svoje veličine, pa stoga morate biti obazrivi kada se naspram njih nađe neki veći pas.

Sponzorisano:

Povezani postovi