Mops

Mopsovi (engl. Pug dog) se često pominju kao kompletni psi u malom telu. Ovi čvrsti, kompaktni psi deo su udruženja American Kennel Club Toy group, a poznati su i kao klovnovi psećeg sveta zbog odličnog smisla za humor i želje za pokazivanjem.

Ovaj članak sadrži sledeće sekcije:

Poreklo

Mopsovi potiču iz Kine datirajući iz vremena dinastije Han (od 206. godina pre Hrista do 200. godine za vreme Hrista).  Neki istoričari veruju da su povezani sa tibetskim mastifima. Bili su jako cenjeni od strane kineskih careva i živeli su u luksuznim odajama, a ponekad su ih i čuvali i vojnici.

Spadaju u jednu od tri vrste pasa sa kratkom njuškom za koje je poznato da su kinezi uzgajali: lavlji pas – pekinezer i pas pod nazivom Lo sze (koji se smatra drevnim mopsom). Određeni veruju da su čuveni kineski „Foo“ psi predstavljali drevne mopseve. Dokazi o malim psima nalik mopsu pronađeni su u drevnom Tibetu i Japanu.

U kasnim 1500-im i početkom 1600-e godine, Kina je počela da trguje sa evropskim zemljama. Navodno, prve jedinke ove rase dovedene u Evropu dolazile su zajedno sa holandskim trgovcima, a pasmina je nazvana Mopshond, imenom koje se i danas koristi.

Vrlo brzo su postali omiljeni u kraljevskim palatama širom Evrope, a čak su igrali i bitnu ulogu i postali deo istorije mnogih kraljevskih porodica.

Mops je postao zvanični pas kneževske dinastije House of Orange, zato što je, navodno, 1572-e godine spasao život princu Vilijamu upozoravajući ga na približavanje Španaca. Kada je William of Orange (kasnije nazvan William III) otišao 1688-e sa svojom suprugom (Mary II) u Englesku, da uzme tron Džejmsa II, sa sobom su poveli svoje mopseve.

Poznato je da su tokom 1700-e postojali i crni primerci jer je poznati umetnik, Vilijem Hogart, bio veliki ljubitelj istih. U svojim slikama je prikazao njihove brojne portrete. Godine 1785-e, slavni slikar Francisko de Goja ih je naslikao na svojim delima.

Kako im je popularnost rasla širom Evrope, tako su ih u raznim zemljama zvali različitim imenima (u Francuskoj Carlin, u Španiji Dogullo, u Nemačkoj Mops, u Italiji Caganlino).

Marija Antoaneta imala je psića nazvanog Mops, pre nego što se u 15-oj godini udala za Luja XVI. Još jedna slavna Francuskinja, Džozefina Bonaparte, imala je mopsa koji se zvao Fortune (sudbina). Pre njenog braka sa Napoleonom, bila je zatvorenica u zatvoru Les Carmes. Budući da je samo njenom voljenom ljubimcu bilo dozvoljeno da je vidi, ona je u njegovoj ogrlici skrivala poruke koje je Fortune nosio njenoj porodici.

Početkom 1800-e, mopsevi su standardizovani kao rasa sa dve loze koja je u Engleskoj postala dominantna. Prva loza nazvana je Morrison i navodno je nastala od pasa kraljice Šarlot, žene Džordža III. Druga je razvijena od strane lorda i lejdi Willoughby d’Eresby i nastala je od pasa uvezenih iz Rusije u Mađarsku. U Engleskoj su prvi put izloženi 1861-e godine.

U međuvremenu, u Kini, kraljevske porodice nastavile su da ih uzgajaju. Kada su 1860-e Britanci osvojili kinesku, carsku palatu otkrili su nekoliko jedinki ove vrste i poveli ih sa sobom u Englesku.

Dva mopsa po imenu Lamb i Moss dovedena su u Englesku. Ove dve čistokrvne kineske loze uzgojene su i od toga je nastala vrsta Click. Vrsta Click je zaslužna za stvaranje i oblikovanje modernog mopsa koji nam je danas poznat.

Postali su veoma popularni i u viktorijanskoj eri i predstavljeni su na mnogim slikama, razglednicama i figuricama iz tog perioda. Na njima su prikazani psi sa širokim, ukrasnim ogrlicama ili velikim mašnama oko njihovog kratkog, debelog vrata.

Kraljica Viktorija je bila vlasnik i odgajivač mnogih jedinki pasmine. Preferirala je mopseve žutosmeđe boje, dok je lejdi Brassey crnim primercima donela veliku slavu dovevši ih iz Kine tokom 1886-e godine.

U Sjedinjenim Američkim Državama rasa je priznata od strane Američkog Kinološkog kluba 1885-e. Bili su veoma popularni, ali je do kraja veka interesovanje za njih polako počelo da opada. Ponovni rast interesovanja nastao je nekoliko godina kasnije.

Karakteristike

Svojim komičnim izgledom i smešnim izrazom lica, mops će vas osvojiti istog trenutka kada ga ugledate. Šarmom i luckastim pogledom učiniće da ne možete da odvojite pogled od njega.

Telo mu je snažno i mišićavo (kvadratno, zdepasto), prekriveno mekom i kratkom dlakom. Mladeži na obrazima nazvani su lepotom ove vrste. Njuška i maska oko očiju je crna sa jasno definisanom oznakom na čelu i crnim tragovima duž centra leđa. Uši su glatke, crne i baršunaste. Ima karakterističnu isturenu donju vilicu i čvrsto zakrivljen rep.Karakterističan je po spoljštenoj njušci i velikim, širom otvorenim očima. Standardna visina je od 25 do 30 cm, a težina od 6 do 9 kilograma.

Naziv: Mops

Zemlja porekla: Kina

Životni vek: 12 – 15 godina

Temperament: luckast, šarmantan, društven, nežan, inteligentan…

Boja: crna, boja poput srne, boja kajsije…

Visina: 25 – 30 cm

Težina: 6 – 9 kg

Temperament

Komično lice mopsa, sa dubokim borama oko velikih, tamnih očiju i ravnim, okruglim licem ne može a da vas ne nasmeje. Veruje se da ime potiče od latinske reči koja znači „pesnica“, budući da njihova faca podseća na ljudsku pesnicu.

Mopsevi su pravi klovnovi u duši, ali sa dostojanstvenim ponašanjem. Razigrani su, spremni i sposobni za zabavu, ali moraju biti voljeni i bliski sa svojim ljudima, dakle potreban im je konstantan ljudski pratilac (obožavaće da vas prate po kući, da vam sede u krilu i spavaju sa vama u krevetu). Takođe, vole biti u centru pažnje i jako pate ako su izignorisani.

Nemojte od jednog mopsa očekivati da vam služi kao čuvar ili neko ko će donositi stvari. On je pre svega i odgajan da bude najbolji prijatelj čoveka.

Za obuku se preporučuje upotreba kaveza, za šta se morate informisati kod profesionalnog dresera. Kao i kod svakog psa, tako se i kod ove pasmine preporučuje blagovremena i ispravna socijalizacija.

Duboke bore na licu nose određenu simboliku. Legenda kaže da su Kinezi uprave te bore smatrali simbolom sreće. Oni su posebno vrednovali pse čiji su nabori na licu „formirali“ reč princ na kineskom jeziku.

Po temperamentu su mudri, razdragani i nežni, odani i šarmantni, društveni i nestašni. Vrlo su inteligentni, ali umeju biti i tvrdoglavi što čini njihovu dresuru pravim izazovom. Mogu biti dobri čuvari, premda nisu veliki lajavci, što će se posebno svideti vašim susedima.

Iz razloga što spadaju u malu, smirenu rasu i što su relativno neaktivni u zatvorenom prostoru, odličan su izbor za one koji žive u stanu, kao i za starije osobe. Dakle, biće vam savršeni kompanjoni dok čitate knjigu ili gledate film. Ipak, ovo ne znači da su u potpunosti pasivni. Naprotiv. Svog vlasnika će stalno zabavljati novim ludorijama.

Zbog pljosnate njuške, ne podnose dobro izrazito vruće ili izrazito hladno vreme, što ih svakako čini kućnim psima (kod pasa sa dužim njuškama vazduh se prolazeći kroz nos hladi, pre nego što dospe u pluća). Kada je vaš mops na otvorenom, pažljivo ga posmatrajte zbog potencijalnog toplotnog udara.

Znaju ispuštati glasne zvukove poput hrkanja, šištanja i krkljanja, tako da, ako imate lak san – obavezno nabavite čepiće za uši.

Što se tiče hrane, pravi su halapljivci i mogu pojesti veliku količinu ukoliko im to dozvolite. Skloni su gojenju, što nikako nije dobro za zdravlje, pa im zato redovno kontrolišite unos namirnica.

Zdravlje

U neke od bolesti koje najčešće pogađaju pasminu mops spadaju šetajuća perut, encefalitis kod mopseva, idiopatska epilepsija, degeneracija nerava, čir rožnjače, suvo oko, problemi sa očima, alergije, demodikoza, infekcija stafilokokama, gljivične infekcije, hemivertebra, displazija kukova, Leg Perthes oboljenje, luksacija patele i osetljivost na vakcine.

Nega

Mopsevi imaju kratko, ali dvoslojno krzno. Uglavnom su žutosmeđe ili crne boje. Žutosmeđi imaju nijanse boje kajsije ili srebrnkaste, a svima je njuška kratka, crna i spljoštena.

Iako imaju kratku i glatku dlaku, nemojte da vas ovo zavara jer se mopsevi nenormalno linjaju, naročito leti, pa budite spremni na čestu upotrebu dobrog usisivača. Vlasnici ovih pasa vrlo dobro znaju da je najbolje rešenje da nose svetliju odeću, kako bi se dlake manje primećivale. Redovno četkanje i kupanje pomaže da se linjanje svede na minimum.

Redovno sečenje noktiju je obavezno, budući da su ovo kućni psi i nemaju, kao psi koji provode više vremena napolju, često priliku da ih „isturpijaju“. Uši čistite na svakih par nedelja.

Ono što zahteva posebnu negu su nabori na njihovom licu. Ovi nabori podložni su infekcijama ukoliko su mokri ili prljavi. Nakon svakog kupanja ih temeljno osušite, a između kupanja redovno brišite. Neki vlasnici za to jednostavno koriste samo suvu, pamučnu vatu, a drugi vlažne maramice za bebe.

Osim toga, njihovim isturenim očima potrebna je dodatna pažnja. Zbog toga što su ispupčene, izuzetno su podložne povredama i iritacijom od sapuna i hemikalija.

U obavezno posmatranje spada redovna kontrola kože, šapa, zuba, nosa, usne duplje, očiju.

Društvenost – Slaganje sa decom i ljubimcima

Mops jako voli decu, pa iako mali, nije toliko osetljiv kao neke toy rase, stoga se toplo preporučuje porodicama sa decom. Međutim, oni mališani koji žele aktivnog kućnog ljubimca koji će im donositi igračke ili sa kojim će neumorno trčati, mogu biti razočarani mopsom, pošto je on, kao što smo već pomenuli, pasivniji.

Ako je pravilno obučen i socijalizovan, uživaće u društvu drugih pasa, a može mu se verovati i kada su u pitanju mačke, zečevi i ostale životinje.

Sponzorisano:

Povezani postovi