Patuljasti šnaucer

Ovo je pas (engl. Miniature schnauzer) koji u svom malom telu ima sve što je potrebno: inteligenciju, naklonost, ekstrovertnu narav, humor i karakter koji je duplo jači od njega samog. Svojim smešnim brkovima i neumornim entuzijazmom zasmejavaće vas svakodnevno.

Sa patuljastim šnaucerom nikada nećete biti sami – čak ni kada idete u kupatilo. Bilo da kruži oko vas ili namerava da vam se sklupča u krilu, sa njim nikada neće biti dosadno.

Ovaj članak sadrži sledeće sekcije:

Poreklo

Patuljasti šnauceri su prvobitno bili odgajani da love pacove i čuvaju farme. Razvijeni su u 19. veku u Nemačkoj ukrštanjem standardnih šnaucera sa malim rasama, kao što su minijaturni pinč, majmunski pinč (affenpinscher – affen na nemačkom znači majmun) i možda pudla ili pomeranac. U Nemačkoj je poznat pod nazivom Zwergschnauzer (zwerg znači patuljak).

Ne postoje nikakvi tačni zapisi o tome kako je rasa nastala, ali je bila jasna namera da se stvori manja verzija standardnog šnaucera. Najraniji zapis je bio o crnoj ženki Findel, rođenoj u oktobru 1888. Godine 1895., formiran je prvi klub ove pasmine u Kelnu (Nemačka).

Prvi i drugi svetski rat znatno su usporili razvoj mnogih rasa, naročito u Evropi gde su neke od njih skoro nestale. Ali, popularnost za patuljaste šnaucere naglo je porasla nakon Prvog svetskog rata i čak i nakon toga nije opala.

Jedina stvar koja se promenila u odnosu na prvobitnu verziju je boja krzna. Nekada ste mogli pronaći jedinku skoro bilo koje veličine u crvenoj, crnoj, žutoj, žuto-smeđoj boji, ali ne i danas kada su zastupljene nijanse crne i srebrnkaste.

  1. donesen je standard u Nemačkoj, po kojem stoji zabrana o kupiranju ušiju i repa.

Interesantna je još i činjenica da je patuljasti šnaucer označen od strane AKC-a (Američki kinološki klub) kao vrsta terijera, dok je standardni šnaucer klasifikovan kao radni pas.

Karakteristike

Ovi psi očaraće vas svojim veličinom i pametnim pogledom. Imaju tamne, ovalne oči, visoke uši i oštru dlaku.  Snažne su i nabijene građe, četvrtastog tela i kratkih leđa.

Visina mužjaka i ženke kreće od 30 do 35 cm, a težina otprilike od 4 do 8 kg.

Naziv: Patuljasti šnaucer

Zemlja porekla: Nemačka

Životni vek: 12 – 15 godina

Temperament: humorističan, pozoran, inteligentan, smeo, druželjubiv…

Boja: crna, bela, biber-so (mešavina), crno-srebrna

Visina: 30 – 35 cm

Težina: 4 – 8 kg

Temperament

Patuljasti šnaucer je maleni pas velikog srca. Odgajan je širom sveta, ali u SAD-u, Engleskoj i Nemačkoj nalazi se na listi 20 najpopularnijih. On je u svakom smislu deo ljudskog „čopora“: ektrovertan sa umereno-visokom količinom energije i jedino što želi je da se zabavi – a njemu je zabava kad god je sa vama, bilo šta da radite. Svojoj porodici je neverovatno lojalan i zahteva puno pažnje.

Ima izduženu bradu i guste obrve. Iako na oko izgleda kao mini verzija velikog i standardnog šnaucera, ovo je definitivno zasebna rasa. Više se ne koristi za lov na pacove (iako je još prisutan njegov instikt), ali i dalje ima razdraganu, nestašnu ličnost.

Voli biti u centru pažnje, a sa decom je aktivan i izuzetno dobar. Problem je u tome što često nije svestan svoje veličine, pa bez straha ulazi u sukob sa mnogo većim psima, što ga može dovesti do mnogobrojnih nevolja. Zato ste tu vi, da ga držite pod kontrolom. Nikada ga u neograđenom ne puštajte sa povoca jer ako vidi ili pojuri nešto, neće reagovati na vaše komande. I još nešto, nemojte se zavarati –iako je mali, nije puno osetljiv.

Zbog svoje veličine, biće dobar gradski pas, iako mu je potrebna svakodnevna aktivnost (oko 45 minuta dnevno). Ne zaboravite – on je, ipak, terijer. Potrebno mu je kretanje, uživaće u velikim kvartovima, ali i u prigradskim naseljima i porodičnim farmama (na njima će se svakako pobrinuti za prisutne pacove). Dobro se adaptira na bilo koju klimu, a ako nije adekvatno hranjen ili ima manjak vežbi, može se brzo ugojiti.

Zaštitnički je nastrojen prema ljudima koje voli, a prema strancima sumnjičav, barem dok mu ne požele dobrodošlicu. Odličan je čuvar (iako vas njegov lavež nekada može frustrirati) i upozoravaće vas na posetioce i provalnike. Lajanje mu je prodorno, a neće poput zlatnog retrivera lizati ruku lopovu, već će se punom snagom i najvišim volumenom svog glasa pobrinuti da shvatite ozbiljnost situacije. Iz želje da vas zaštiti, lajaće čak i na najtiše zvukove.

Inteligentan je, brzo uči i obožava trikove, pa vam sigurno vreme provedeno sa njim nikada neće biti nezanimljivo. Istovremeno, može biti tvrdoglav. Jako tvrdoglav. Beskrajno tvrdoglav. Najbolji način za buntovništvo je da vas totalno ignoriše i u potpunosti se pravi da vas ne čuje kada od njega nešto zahtevate.

Kako biste održali red u svom domu, morate mu pokazati da ste vi glavni. Ako mu čak i jednom dopustite da se izvuče sa neželjenim ponašanjem, to će zauvek zapamtiti i njegovi loši postupci preći će mu u naviku. Ovo je jedna od mana kada živite sa psom koji može biti pametniji od vas.

Ali, pošto ga je zbog urođene inteligencije lako obučiti, ima tendenciju da bude dobar u poslušnosti i agilnosti.

Patuljasti šnauceri obožavaju kopanje (zato su zapravo i stvoreni), pa se nemojte začuditi ako na svom pragu povremeno ugledate nekog obezglavljenog glodara. Za razliku od mačaka, ovo donošenje plena nije dokaz ljubavi, već podvig pravog ratnika koji je savladao zver.

Snažnog tela i uma, ovaj mališa je živahan, pametan, veseo, glasan, nežan i malo se linja. Kao takav, biće odličan saputnik svakoj aktivnoj porodici. Nije žustar kao mnogi terijeri, niti je agresivan. Pun je sebe i ponekad ume biti prznica. Voli se sam zabavljati, ali nikako nije rezervisan i nezavistan od ljudi.

Ako je usamljen ili nema dovoljno pažnje i aktivnosti, postaće jako nesrećan što dalje dovodi do destruktivnog ponašanja.

Zbog izražene potrebe da bude u centru dešavanja, non stop će obigravati oko vas. Želeće da vas dodirne, da bude pored vas i nemojte se začuditi ukoliko dobijete još jednog čupavog „cimera“ za spavanje.

Što se tiče obuke, dosta vam u mnogim stvarima može pomoći kavez za pse, ali uz obaveznu prethodnu konsultaciju sa profesionalnim dreserom ili veterinarom.

Zdravlje

Najčešća oboljenja kod patuljastih šnaucera su katarakta, entropija, progresivna atrofija mrežnjače, kamenje u urinarnom traktu, urođena miotonija, Von Vilbrandovo oboljenje i urođeni megaezofagus.

Nega

Kod patuljastih šnaucera priznate su sledeće boje: crna, bela, crno-srebrna, so-biber. Po pravilima Američkog kinološkog kluba, jednobojno beli šnauceri ne mogu učestvovati u takmičenjima, iako ih to ne sprečava da budu divni ljubimci, obzirom da boja nema nikakve veze sa temperamentom. Ipak, budući da ih mešaju sa zapadnoškotskim terijerima (vesti), mnogi ljubitelji izbegavaju da uzmu belog šnaucera.

Šnaucer ima dvoslojno, čvrsto krzno. Gotovo da se ne linja uopšte, pa ga smatraju savršenim za život u stanu, naročito za ljude koji pate od astme. Održavanje je potrebno na svakih 5-8 nedelja, a većina njih to prepušta profesionalnom grumeru koji će znati razne trikove, dakle kako da postigne čuveni „šnaucer“ izgled. Čistite ga 2-3 puta nedeljno, naročito ako je dlaka duža na licu i nogama. Posebno pregledajte deo ispod pazuha. Dobra je ideja i da mu operete bradu nakon svakog obroka.

Vašem ljubimcu redovno pregledajte uši, oči, nos, usnu duplju, zube i secite nokte. Takođe, obratite pažnju i na potencijalne promene na šapama i koži.

Društvenost – Slaganje sa decom i ljubimcima

Patuljasti šnaucer voli druženje sa svojim ljudima, zapravo – on živi za to. Dobar je sa decom, pogotovo ukoliko su zajedno odrasli. Igraće se sa njima, štitiće ih i pomoći im da sagore svoju preveliku energiju: deca i patuljasti šnauceri su odlična kombinacija. Ipak, kada su mališani u pitanju, uvek nadgledajte interakciju između njih i bilo kog psa.

Sa psima se takođe dobro slaže – on nije jedan od onih vrsta terijera koji ne funkcioniše dobro sa drugima. Prema njima obično nije puno agresivan (kao ostali primerci njegove vrste), ali je hrabar i neustrašiv kada su u pitanju veći psi. U svojoj glavi – on je ogroman i glavni.

Međutim, male životinje poput gerbila i pacova nisu bezbedni u njegovoj blizini budući da je bio odgajan da ih ubija. Čak i dobra dresura neće ovo promeniti, to mu je u krvi.

Sponzorisano:

Povezani postovi