Portugalski vodeni pas – osobine, karakter, štenci i cena

Portugalski vodeni pas, kao što mu i samo ime kaže, vodi poreklo iz Portugalije. Ova rasa je oformljena negde tokom srednjeg veka, a njena primarna funkcija je bila da ribarima dovlači mreže iz vode, pokupi ribu koja je isplivala iz iste, prenose poruke sa jednog na drugi brod ili sa jedne na drugu obalu ili da čuvaju ulov ili opremu.

Prema nekim istraživanja, došlo se do pretpostavke da je rasa portugalski vodeni pas nastao primarnim ukrštanjem 3 rase – pudle, barbeta i keri – blu – terijera.

Danas se, prema klasifikaciji FCI, portugalski vodeni pas svrstava u 7. grupu pasa za vodu, a njihov životni vek iznosi između 10 i 15 godina.

Karakteristike

Portugalski vodeni psi se vrlo retko ili čak uopšte i ne linjaju, zbog čega predstavljaju savršene kućne ljubimce za porodice u kojima postoje osobe koje su alergične na životinjsku dlaku, zaposlene koji nemaju toliko vremena da non stop čiste za psima, kao i porodice u kojima žive mala deca.

Ipak, dlaku portugalskog vodenog psa morate redovno održavati, tako što ćete redovno kupati psa i češljati ga, ali, s obzirom na to da im dlaka i ne opada toliko, portugalske vodene pse morate i sami šišati kad god pomislite da je potrebno.

Portugalski vodeni psi nemaju nikakve genetske defekte, tako da se veoma retko razboljevaju, što nikako ne znači da ih ne treba redovno vakcinisati po već ustaljenoj šemi od parazita, parvo virusa, štenećaka i sličnih bolesti ili im davati dodatne vitamine.

Ipak, iako spadaju u vodene pse, ne bi trebalo da im se dozvoljava da dugo budu u vodi, naročito da potapaju uši, jer lako mogu oštetiti sluh.

Interesantno kod ove rase jeste da su izuzetno uredni. Pored toga što se ne linjaju, portugalski vodeni psi izuzetno lako nauče da sve svoje fiziološke potrebe obavljaju na jednom mestu, a uglavnom preferiraju da to rade u prirodi.

Pored toga, žlezde u njihovom telu ne luče toliko mnogo sadržaja, tako da ovi psi uopšte i ne šire neprijatne mirise oko sebe.

Izgled

Portugalski vodeni pas pripada grupi pasa srednje visine do velike građe –  mužjaci su uglavnom visoki između 50 i 59 cm, a teški između 19 i 25 kilograma, dok su ženke nešto manje – njihova visina varira između 43 i 52 cm, a težina se kreće između 16 i 22 kg.

Telo portugalskog vodenog psa je izuzetno snažno, sa specifičnim dubokim grudnim košem. Glava ovih pasa je u potpunosti proporcionalna. Imaju široke noseve i snažne vilice, lepe okrugle crne ili braon oči, a uši su im srcolikog oblika i spuštene, to jest priljubljene uz glavu. Ne tako dugačak rep psa se sužava pri vrhu.

Ono što naročito izdvaja portugalske vodene pse jeste da im je dlaka skoro kao vuna, kovrdžava i kratka, mada postoje i jedinke sa dugom i talasastom dlakom.

Uglavnom se odlikuju crnom ili smeđom nijansom dlake, mada se neretko sreće i potpuno bela vrsta, kao i kombinacije – smeđe bela ili crno – bela.

Osobine

Portugalski vodeni psi se smatraju izuzetno inteligentnim i privrženim psima. Veoma su umiljati i druželjubivi i uvek raspoloženi za igru. Ono što treba naglasiti jeste da se savršeno slažu sa decom, prema kojoj inače pokazuju veliku dozu strpljenja.

Portugalski vodeni psi su izuzetno poslušni i laki za dresuru, s obzirom na to da veoma brzo pamte nove komande. Ipak, stoji i činjenica da su izuzetno tvrdoglavi i da uglavnom moraju da isteraju svoje do kraja po svaku cenu. Bez obzira na to, skoro pa nikad ne pokazuju nikakve znake agresije.

Zbog svojih karakternih osobina se portugalski vodeni psi mogu čuvati i u kući i u stanu. Nisu agresivni niti nervozni, te Vam neće praviti lom u stanu, a i veoma retko laju.

Po prirodi su ipak veoma aktivne životinje, što predstavlja pravo savršenstvo za aktivne porodice i porodice sa malom decom, koje će portugalski vodeni psi rado pratiti u svakoj avanturi. Ipak, ovo podrazumeva da, ukoliko živite u stanu ili kući bez dvorišta, svog kućnog ljubimca morate redovno, tačnije barem jednom dnevno, izvoditi da se istrči, kako bi svoj višak energije uspeo da izbaci.

Suprotno verovanju, kada dođu u pozne godine, energija portugalskog vodenog psa nikako ne jenjava. Ipak, njihovo strpljenje može biti u padu, te ih tada već treba i češće izvoditi, kako oni ne bi naprasno odlučili da unutar Vaše kuće ili stana ipak ima i više nego dovoljno mesta da se on istrči i poigra sa novim nameštajem i sitnicama po kući.

Srećom po Vas, sve je ovo lako izbeći ukoliko ne zanemarujete potrebe svog kućnog ljubimca za šetnjom i dnevnim aktivnostima.

Kada već govorimo o šetnji, veoma je interesantno kod ovih pasa što ni u kom slučaju ne dozvoljavaju da se njihov vlasnik izgubi iz vidokruga. Nikada ne idu ispred njega tokom šetnje, već uz nogu ili iza njega, a, čak i kada ga pustite sa lanca da se istrči, ne morate brinuti da će da pobegne ili da ćete ga izgubiti iz vidokruga, jer će zapravo on biti taj koji prati Vas.

Takođe, ovi psi nisu vezani isključivo za jednog člana porodice, već podjednako lepo slušaju i sarađuju sa svim ukućanima. Mada ne bi trebalo da Vas naročito začudi ako u nekom momentu primetite da pas pruža veću ljubav nekom od ukućana jer se to nikako neće odraziti na njegovu poslušnost.

Mladi

Ženka portugalskog vodenog psa uglavnom na svet donese 3 ili 4 mladunčeta. Oni će u početku, tačnije prve nedelje, imati u potpunosti ravnu dlaku, koja se postepeno kovrdža, da bi već pri kraju druge nedelje uglavnom svi mladunci već imali kovrdžavu dlaku kao odrasle jedinke.

Štenad portugalskog vodenog psa, radi pravilnog razvoja, ima potrebu da sisa barem 2,5 meseca, te ih, barem do kraja trećeg meseca života, ne bi trebalo odvajati od majke.

Punu veličinu i izgled odrasle jedinke portugalskog vodenog psa štenci dostižu negde između 6. i 7. meseca života.

Cena

Danas su i psi na velikoj ceni, a mnogi vlasnici se i dalje odlučuju na pse određene rase sa pozamašnim pedigreom, dok takozvane “mešance“ zanemaruju. Ipak, sve je to stvar ličnog izbora i u potpunosti je na Vama da li ćete za ljubimca uzeti neko štene sa ulice ili asa među psima – portugalskog vodenog psa.

Portugalski vodeni psi se vode kao savršeni kućni ljubimci. Ipak, u ovom slučaju stoji da sreća dosta košta. Ukoliko biste želeli da već danas postanete vlasnik jednog ovakvog lepotana ili jedne lepotice, biće potrebno da izdvojite minimum 500 eura, osim ukoliko ne kupujete psa od nekog laika ili prijatelja voljnog da Vam spusti cenu.

Zbog svojih kvaliteta, portugalski vodeni psi su na izuzetno dobroj ceni i ima ih na tržištu u veoma velikom broju. Ipak, ovi psi su jedna od retkih vrsta zbog kojih vlasnici ne žale novac, što ipak znači da čuvanje istih nije za svaku porodicu, barem kada je o finansijama reč.

Što se samog čuvanja psa tiče, to zaista ne iziskuje mnogo novca. Sve što je potrebno jeste da izdvajate prosečnu cenu za vakcinisanja i tableta i ampula protiv buva, kao i za kupovinu hrane za pse.

Ipak, da bi došlo do toga, ipak je potrebno izdvojiti dosta novca, počev od 500 eura pa na gore. Ukoliko biste pročešljali po internetu, videli biste da cena portugalskih vodenih pasa zaista varira od 700 eura u trenutku pisanja ovog teksta, pa sve do neverovatnih 1300 eura.

Skuplji psi uglavnom podrazumevaju roditelje sa zavidnim pedigreom, a ovi štenci, pa čak i odrasli psi, su uglavnom već vakcinisani i očišćeni od parazita, pregledani od strane veterinara, sređeni su im svi potrebni papiri, kako vezano za pedigre, tako i za pasoš i imaju registarski broj kinološkog saveza, i već su naviknuti na ljude.

Zbog visine cene, portugalski vodeni pas se ne preporučuje osobama koje ne planiraju da se ozbiljno bave njima, bilo kao odgajivačnica ili kao vlasnik jer, ne samo da su finansijski na ceni, već su zaista psi vredni svakog poštovanja i ljubavi.

Sponzorisano:

Povezani postovi