Pulin

Specifična rasa za naše pristore – Pulin rasa, se tradicionalno gaji kao pastirski pas, u koje svrhe se najčešće i koristi od početka svog postojanja. Ova rasa se najčešće gaji u Vojvodini, zbog čega ga mnogi nazivaju i vojvođanskim pastirskim psom.

Izuzetno su pouzdani, poslušni i druželjubivi, zbog čega se vlasnici pasa koji se jednom odluče da čuvaju puline retko kad odlučuju da za sledećeg psa izaberu neku drugu rasu. Ipak, zbog specifičnog ukrštanja kojim je nastala ova rasa, mnogi ljudi, uključujući i brojne kinologe, ne smatraju puline naročito vrednom rasom i ne pridaju im, po nekim mišljenjima, dovoljno značajnu pažnju.

Životni vek pulin pasa iznosi negde između 9 i 11 godine.

Kao rasa, pulin psi još uvek nisu standardizovani, ali je već poslata inicijativa Upravnom odboru Kinološkog saveza Srbije od strane Kinološkog saveza Vojvodine da se ovo pitanje reši.
Jedan od poznatijih predaka ove rase psa je sojenički pas severnog tipa, takozvani špic. Vojvođanska rasa kakvu mi danas poznajemo je nastala od lokalnih planinskih pasa sa prostora Panonije, onda i daljim planiranim i neplaniranim ukrštanjem sa drugim pasminama.

Nažalost, ovu vrstu psa laici često nazivaju “običnim“ psima, mešancima ili džukelama, te se pulin psima ne pruža  neki naročit značaj. Ipak, ukoliko biste razgovarali sa nekim vlasnikom pulin psa, naišli biste samo na reči hvale.

Vlasnici koji uzgajaju i čuvaju pse rase puli o ovim psima govore sa najvećim mogućim oduševljenjem – kako su divni, mirni, privrženi, kako, tokom šetnje, nikada ne hodaju ispred svog vlasnika, već isključivo pored ili iza njega, kako su veoma poslušni, divni sa decom i tako dalje.

Ukoliko biste posetili neki od online foruma posvećenih psima, naročito ovoj konkretnoj rasi, naišli biste na veliki broj, inače još uvek rastući broj, komentara ranijih i sadašnjih vlasnika pasa puli rase, koja još uvek nije toliko poznata širim narodnim masama, koji o njima govore sa oduševljenjem i svojim umilnim rečima ih postavljaju na pijedastal.

Nakon što su vlasnici pasa primetili pozitivne strane gajenja pulin pasa kao kućnih ljubimaca i van planinskih krajeva, započeli su sa popularizacijom iste na teritoriji Srbije, sa čijom je inicijativom, na oduševljenje svih, započeo predsednik komisije za vojvođanske rase pasa pri KSV, Jovica Plačkić. Ovaj čin je naišao na sve ljubitelje pasa pulin rase, jer je ova rasa jedna od retkih unikatnih rasa pasa na teritoriji Srbije i gaji se isključivo kod nas.

Karakteristike

Karakter

Zbog svojih karakternih osobina se pulin pas smatra savršenim porodičnim psom –  veoma je poslušan i odan i izuzetno je velika maza.

Naročito je dobar sa mališanima, prema kojima pokazuje izuzetnu dozu strpljivosti i ima zaštitnički stav, a čak i kada ga deca “maltretiraju“ tako što mu čačkaju uši, rep ili dlaku, pulini ne pokazuju nikakve znake agresije. Veoma se lepo igraju sa decom i čuvaju ih.

Pulini su veoma laki za održavanje i sa neverovatnom lakoćom uče nove trikove i komande, čak i u starijem dobu. Tokom obavljanja zadatih zadataka su veoma uporni i ne popuštaju sve dok svoje obaveze na završe do kraja.

Ono što se ipak navodi kao mana ove rase je činjenica da u većini slučajeva pas priznaje samo jednog gazdu kom se u potpunosti pokorava, ali njemu ostaje veran do kraja svog života.

Za ovu rasu pasa svi vlasnici tvrde da su izuzetno privrženi i ljubav koju primaju od svojih vlasnika uzvraćaju višestruko. Ipak, po prirodi su veoma tvrdoglavi, a, kao i ljudi, zahtevaju poštovanje svojih vlasnika, te se neretko dešava da ljudima pokažu zube u trenucima kada se osećaju ugroženo, kao, na primer, kada vlasnici pokušaju da budu fizički nasilni prema njemu, neretko staju u gard i spremni su da napadnu, kako bi sebe odbranili.

Čuvanje

Naravno, kada se radi o karakteru jedinke, svi smo svesni da je svaki pas priča za sebe. Ipak, neko globalno mišljenje, kada se sve uzme zajedno u obzir, jeste da pse rase pulin morate dobro istrenirati ukoliko želite da ih čuvate u stanu. Zbog velike živahnosti i viška energije, ovi psi nisu baš najpogodniji za porodice koje nemaju vremena da posvete psu i redovno ga izvode u prirodu da ga prošetaju.

Takođe, dešava se i da se stanari u zgradama žale na vlasnike pulina, zato što, iako ne svakodnevno, pulini laju kada se osećaju ugroženo ili, još češće, ukoliko pretpostave da je njihov vlasnik ugrožen, te umeju da “polude“ i ukoliko čuju korake drugih stanara koji prolaze pored ulaznih vrata, kako bi došli do svojih stanova.

Zbog svega prethodno pomenuto, idealno bi bilo kada bi vlasnici pulin pasa imali ograđeno dvorište u kom bi čuvali psa, a u kom on ne bi bio vezan, već konstantno imao slobodu da trči i izbaci sav višak energije. Ono što mnoge vlasnike buni sa razlogom jesu spoljašnji uslovi, na koje neke rase zaista umeju negativno da reaguju, ali kod pulina ne postoji ovaj problem.

Naime, ovi psi imaju veoma razvijen imuni sistem, zbog čega se lako prilagođavaju novim uslovima i skoro se pa nikad ne razboljevaju. To, naravno, ne znači da ne zahtevaju određen vid nege i redovne vakcine, kao i sezonske tablete ili ampule protiv buva i parazita.

Često možete zateći da vlasnici ovih pasa, ma koliko ih voleli, njih tretiraju kao svaku drugu životinju, te pulin psi nemaju tretman kao neke rase koje vlasnici čuvaju isključivo u stanovima.  Mnogo puta ćete naleteti na planinsko dvorište u kojima ćete ove pse verovatno zateći vezane, izložene svim nezgodnim spoljašnjim uslovima, često prljave od zemlje i blata, oblepljene čičkom, neuredne dlake, čupave i neokupane. Čak i u tim uslovima ćete pulin pse videti srećne i razdragane, voljne druženja i željne ispunjavanja zahteva svog vlasnika.

Pulin psi su već duži niz godina u senci, a u planinskim krajevima se gaje kao čuvari. To je inače još jedan od razloga zbog čega vlasnici ove rase pasa ima samo reči hvale za istu. Naime, psi rase pulin ne podnose strance, te reže i laju na njih, ukoliko se vlasnici ne nalaze u neposrednoj blizini, kako bi ih uplašili i svoje vlasnike upozorili o potencijalnim uljezima.

Ovi psi nisu nimalo potkupljivi, te im potencijalne pretnje ne mogu prići ni sa hranom u rukama, kojom uglavnom pokušavaju da ih okupiraju, tako da ćete se u svom domu, pored pulin pasa, uvek osećati sigurno.

Fizičke karakteristike

Pulin psi spadaju u grupu pasa srednje veličine – mužjaci uglavnom imaju visinu minimalno 52 cm u grebenu, a teže između 13 kg i 15 kg, dok su ženke nešto manje – visina u grebenu iznosi od 47 cm, dok se težina ženki kreće između 10 kg i 13 kg.

Pulin pas je ukupno nekih 10 puta viši iznad osnovne visine kod lopatice. Pravog je držanja i ima kratka, ali veoma čvrsta leđa. Rep ovih pasa je postavljen visoko i u stalnom je dodiru sa sapima, slabinom ili butinama. U stanju mirovanja, rep psa je sabljasto postavljen, dok je u afektu uvijen prstenasto.

Prednje i zadnje noge pulin pasa stoje prirodno pod uglom, dok su šape male, takozvane “poluzečje“.

Slabine sa sapima su kod pulin pasa izuzetno mišićave, široke i blago iskošene. Njihova dlaka je relativno duga, talasasta i oštra i uglavnom je crne boje. Ipak, u predlogu standardizacije rase psa, kao osnovne boje pulin pasa se pominju i bela, žuta, braon i siva. U slučaju “jednobojnih“ pasa, još uvek se preferiraju crni pulin psi sa barem 80% jedne boje preko tela, dok su oznake na psu bele, sive ili žute. U slučaju pulin pasa koji imaju svetlu dlaku, oznake su tamnije. Pored “jednobojnih“ jedinki, u predlogu standarda rase pasa postoje i jednake jednobojne vrste.

Različitosti

Iz nekog razloga, verovatno zbog nekih mešanja između rasa u ranijem dobu, pulini imaju dosta fizičkih sličnosti sa dve vrste pasa – mađarskim ovčarom i hrvatskim ovčarom. Iako laicima na prvi pogled ove tri rase zaista podsećaju jedna na drugu, činjenica je da, kada biste postavili po jednog psa ovih rasa jednu do druge, primetili biste da je pas rase pulin znatno viši i od hrvatskog ovčara i od mađarskog ovčara.

Pored ove, primetićete i niz drugih karakteristika, po kojima se ove rase razlikuju u nekim finesama. Ipak, kada odete u Vojvodinu, neretko ćete sresti i pse sa prelaznim karakteristikama sve tri rase, što Vas može dodatno zbuniti i uneti dodatne komplikacije u razlikovanju rasa.

Cene

Ukoliko biste danas odlučili da proširite svoju porodicu za jednog krznenog člana, ne biste morali da izdvajate neke naročito visoke sume novca. Naime, potražnja za psima rase pulin još uvek nije naročito visoka, tako da se vlasnici štenaca ove rase veoma često odlučuju da ih poklone, objavljujući njihove slike na internet.

Iako nisu naročito popularni i psi “visoke klase“, vlasnici pulina su svesni njihovih kvaliteta, tako da, i pri poklanjanju, potencijalni novi vlasnici moraju ispunjavati određene uslove. Tu nije reč o nekim naročito zahtevnim kriterijumima, ali se od potencijalnih novih vlasnika zahteva da na neki način dokažu da imaju obezbeđen prostor za psa, kao i da imaju dovoljno ljubavi i nežnosti u svojim srcima, koje će pružiti psima.  Psi se moraju redovno vakcinisati i održavati, kao i svaki drugi pas koji košta znatno više.

Ukoliko biste pregledali internet malo dublje, naišli biste i na nekoliko oglasa o prodaji pasa rase pulin, a, barem za sada, njihova cena, bilo da se radi o odraslim psima ili štencima, ne prelazi cenu od 50 eura.

Po svemu sudeći, pulini psi zaista i jesu idealni ljubimci za domaćinstva, naročito kada je reč o mlađim aktivnim osobama. Naravno, svakom psu, pa i psu rase pulin, je potrebna dresura i njegovo ponašanje će umnogome zavisiti od njegovog vlasnika, ali je činjenica da, ukoliko ste ozbiljan i odgovoran vlasnik, sa ovom rasom nikako nećete pogrešiti, pa čak i ako imate malu razdraganu decu, koja životinje mahom gledaju kao igračkice.

Foto: Jozefsu

Sponzorisano:

Povezani postovi