Rodezijski ridžbek

Ova atraktivna pasmina vodi poreklo iz Afrike i stvorena je da bude svestrani lovac i čuvar kuće.

Ridžbek (engl. Rhodesian ridgeback) je pametan, ponekad tvrdoglav, sa umerenim nivoom energije i krznom koje se lako održava.

U današnje vreme, manje je verovatno da će goniti lavove jer će pre „goniti“ mesto na vašoj fotelji nakon zajedničkog džoginga.

Ovaj članak sadrži sledeće sekcije:

Poreklo

Rodezijski ridžbek, nekada poznat i kao afrički gonič lavova, stvoren je u Južnoj Africi od strane tamošnjih farmera. Njima je bio potreban sposoban lovac koji je mogao izdržati ekstremne temperature i nepristupačne terene, da preživi suše, zaštiti imanje i bude verni, porodični družilac.

Sve je krenulo tako što su počeli ukrštati jedinke koje su kupili iz Evrope – velike danske doge, mastife, hrtove, pse Svetog Huberta sa poludivljim, domorodačkim psima koje su čuvali Khoikhoi – pastiri. Ovaj pas je imao prepoznatljivu grbu od krzna duž leđa, a uzgajivači su primetili da su ti psi bili odlični lovci.

Na početku koristili su ih da bi im donosili ranjeni plen. Kako je lov na divljač postao popularan, shvatili su da su oni odlični pratioci kada bi na svojim konjima pošli u lov na lavove. Ridžbek bi tada uhvatio lava i držao ga dok ne stigne lovac.

Lovac po imenu Cornelius von Rooyen započeo je program uzgoja u zemlji tada poznatoj kao Rodezija (današnji Zimbabve). Standard za uzgoj – pismeni opis izgleda i temperamenta rase – ustanovljen je 1922. i od tada se jako malo izmenio. 1924., rodezijski ridžbek zvanično je prihvaćen od Saveza južnoafričkih uzgajivača.

Neki primerci su rane 1911-e dovedeni u SAD, ali se njihov broj povećao tek posle II svetskog rata kada su uvezeni u U.S.A, Britaniju i Kanadu.

Prvi ridžbek registrovan je 1955. od strane Američkog kinološkog kluba (AKC) i zvao se Tchaika of Redhouse. AKC je te iste godine priznao pasminu.

Prilično je popularan u Južnoj Africi, gde je vrsta započela svoje prvo putešestvije, a njegove specifične šape pomogle su mu da prelazi preko vrelih, peščanih površina.

Karakteristike

Definitivno svojim izgledom privlači neverovatnu pažnju i zadivljuje sve koji ga ugledaju. Izuzetno je snažan i mišićav. Čvrste je muskulature, široke lobanje i izdužene njuške. Oči su mu tamne, nos crn, a vilica jako snažna. Krzno mu je prekrasno, kratko, gusto i sjajno. Visina mužjaka je od 63 do 69 cm, a ženke od 61 do 66 cm. Težina se kod mužjaka kreće od 36 do 41 kg, a kod ženke od 29 do 34 kg.

Naziv: Rodezijski ridžbek

Zemlja porekla: Rodezija (današnji Zimbabve), Južnoafrička republika

Životni vek: 10 – 12 godina

Temperament: inteligentan, osetljiv, lojalan, nestašan…

Boja: nijanse od svetlo do jarko crveno-riđe

Visina: mužjak 63 – 69 cm, ženka 61 – 66 cm

Težina: mužjak 36 – 41 kg, ženka 29 – 34 kg

Temperament

Obično je prva stvar koju kod rodezijskog ridžbeka primetimo njegova karakteristična grba na leđima, koja se, zapravo, stvara jer mu na tom mestu dlaka raste u suprotnom smeru od ostatka tela. Tako je i dobio ime – ridge na engleskom znači grba. To je, takođe, deo nasleđa jer je rasa stvorena kao miks evropskih lovačkih pasa i afričkih pasa koji su imali prepoznatljivu grbu.

Ono što se još zapaža je njegov atletizam, aristokratsko držanje i inteligencija u pogledu. Vlasnici se često umeju zapitati: „da li su oni zaista gonili lavove?“. Odgovor je – da, ridžbek je stvoren u Africi i kao što smo već pomenuli, imao je zadatak da satera i zadrži krupnu divljač kao što su lavovi, medvedi i veprovi. I danas se koristi za lov, za donošenje plena.

On se može takmičiti i u raznim sportovima za pse, u koje spadaju agilnost, jurenje mamca, poslušnost i praćenje, a dobar je i kao društvo u planinarenju i džogingu. Kao štene je aktivan i veseo, a kad odraste postaje pas sa umerenom potrebom za aktivnošću, smiren i tih.

Pružite mu energičnu šetnju ili igru par puta dnevno, plus priliku da u ograđenom području trči nekoliko puta nedeljno i bar u smislu fizičkih vežbi biće zadovoljan (najmanje pola sata dnevno).

Visoka i bezbedna zaštita je neophodna da bi se sprečilo bežanje i lutanje, dok ga podzemna elektronska ograda neće zadržati. Ova inteligentna rasa isto tako zahteva i mentalnu stimulaciju –ako mu je dosadno postaće jako destruktivan i daće se u beg, tako što će preskočiti ili prokopati ogradu. Da ne bi došlo do ovoga, zaokupirajte ga igrama ili raznim sportovima.

Odlično će se prilagoditi i životu u stanu, ako ima dovoljno aktivnosti. Bitno je da znate da on treba živeti sa vama u domu, a ne usamljen i odbačen u nekom kutku dvorišta jer je ovo savršen način da svog ljubimca psihički uništite.

Obuka može biti teška, ukoliko sa njom ne počnete na vreme. Tvrdoglav je i samovoljan, ali ukoliko ste vi dosledni, strogi (ne grubi) i pravedni, dresura će biti na visokom nivou. Koristite samo pozitivne metode.

Dostojanstven je i rezervisan prema strancima. Sa porodicom je tih i nežan saputnik, sposoban i voljan da brani svoje ljude i dom, ukoliko se javi potreba za tim.

Zbog svoje veličine, pameti i snage, ova pasmina nije za svakoga, pogotovo ne za one bez iskustva ili za plašljive. Ljudi koji traže društvenog psa, predusretljivog prema svima, neka nastave potragu dalje. Ali, ako želite snažnog, pouzdanog ljubimca, ispunjenog nežnošću, tvrdoglavošću i smislom za humor, rodezijski ridžbek je pravi izbor za vas.

Generalno, pripadnici ove vrste na laju puno. Neki će lajati kao znak upozorenja, drugi kad im je dosadno, ali, uopšteno govoreći, nisu veliki „pričljivci“.

Nisu ni pasionirani kopači rupa, iskopavaće samo onda kada im je dosadno ili kada žele da se ohlade od prevelikih vrućina. Ukoliko ne želite da vam čitavo dvorište bude puno „kratera“, naučite ih da imaju svoje posebno mesto gde će isprobavati kopačke sposobnosti.

Obzirom na inteligenciju i nezavisnost, ovakav sklop ličnosti u jednoj može biti u isto vreme zabavan, frustrirajući i zadovoljavajući.

Zbog snažnog lovačkog instikta, kada ste u neograđenom delu obavezno ga držite na povocu  inače će vas, koliko god bio dresiran, instiktivno povući ako vidi mačku, zeca ili pak nekog biciklistu.

Zdravlje

Bolesti koje najčešće pogađaju rodezijske ridžbeke su displazija kukova, displazija laktova i dermatoidni sinus.

Nega

Krzno im je kratko i sjajno, obično bez neprijatnog mirisa. Jedinke koje žive u kući se tokom cele godine malo linjaju, a onima koje su napolju malo više opada dlaka za vreme sezone linjanja.

Dlaka je izuzetno lepa, obojena čitavim spektarom boja – od boje svetlog klasja do tamno crvenkasto-zlatne. Neki imaju crno na njušci, ušima i oko očiju.

Kao što je već rečeno, dlaka na leđima im formira grbu i raste suprotno od ostatka krzna. Početak je odmah iza ramena, pa sve do dela u blizini kukova. Grba obično ima dva „spirale“ – dlaka raste u kružnom obliku, jedan deo u suprotnom smeru od drugog. Ti delovi su poznati kao „krune“, a ridžbek sa jednom ili više od dve krune ima male šanse na izložbama.

Što se tiče četkanja, vrlo ih je lako održavati. Jednom nedeljno ih četkajte kako biste uklonili mrtvu podlaku, a pamučnom, vlažnom krpom ih brišite da ostanu čisti.

Drugi vid brige podrazumeva negu i pregledanje šapa, kože, usne duplje, zuba, ušiju, nosa i očiju.

Društvenost – Slaganje sa decom i ljubimcima

Rodezijski ridžbek se dobro slaže i tolerantan je prema deci svih uzrasta, iako se zbog veličine i snage, ne savetuje porodicama sa malom decom jer ume biti nestašan. Iako, odmalena trebate pokazati svojim mališanima kako da na adekvatan način izgrade dobar odnos sa životinjama i nauče se ophođenju prema njima.

Zbog svojih korena ima visok lovački instikt, što znači da su mačke i druge krznene životinje u vašem dvorištu nebezbedne, a visoko obezbeđena ograda sprečiće ih da svojevoljno pobegnu i krenu u „lov“.

U principu prema ostalim ljubimcima će biti dobar ukoliko su odrasli zajedno. Mužjaci imaju tendenciju za agresijom prema istom polu, naročito ako nisu kastrirani.

Važno je da još u ranom dobu svog ridžbeka izložite različitim ljubimcima, jer to što pokazuje toleranciju prema jedinkama iz svoje porodice ne znači da će takav isti biti i sa nepoznatim životinjama.

Sponzorisano:

Povezani postovi