Ši cu pas – osobine, karakter, nega i ishrana

Poreklo Ši-cu rase – „kineski kraljevski pas“ kroz istoriju

Danas se većinom smatra da je rasa Ši-cu (shih tzu), poreklom iz Kine, jer je ovaj mali pas na kineskim kraljevskim i carskim dvorovima uzgajan kao ljubimac za druženje i igru (a i svoje ime je dobio po kineskoj kraljici Tzu His).

Ipak većina ljudi nije upućena da je Ši-cu, poznatiji i kao Lajmanski lav, originalno poreklom sa Tibeta.

Stara legenda „kaže“, da je Šakjamuni Gautama Buda, za vreme svog ovozemaljskog života, lutao svetom kao monah i širio budističku veru. Buda je uz sebe uvek imao malog psa Ši-cua, koji je kada je bilo potrebno mogao da se preobrazi u pomenutog Lajmanskog lava.

Tibetanski monasi i danas pored statue Bude, posebno se klanjaju i statui Lajmanskog lava, koji obično leži pokraj Budinih nogu sa malim štenetom koje predstavlja Ši-cua.

Kada su Mandžuri (lajmanski monasi) u XVII veku osvojili Peking, rasa Ši-cu je doživela pravu ekspanziju. Pomenuta kraljica Tzu His, ove male pse je uzgajala na svom dvoru, i oni su bili pažljivo negovani i paženi od strane posebnih sluga, i nikada nisu napuštali kraljevske palate (osim u izuzetnim situacijama kada su pratili kraljicu u njenim šetnjama kroz vrtove palate). Neki istoričari navode da je u palatama bilo i na stotine pasa i da je njihova briga bila prioritet za kraljicu koja je uživala u njihovom društvu.

Karakteristike Ši-cu pasa kao kućnih ljubimaca danas

Kako je Ši-cu prvenstveno odgajan kao pas za druženje, maženje i razonodu njegov karakter se ni kroz vekove nije znatno promenio. Ovaj mali pas je idealan kućni ljubimac koji se veoma lako navikava na nove vlesnike, a posebno voli decu i društvo drugih pasa.

Ši-cu je vrlo druželjubiva rasa, pa iako voli da upozori strance na svoju teritoriju glasnim lavežom, ubrzo će i njih prihvatiti kao „stare prijatelje“ za društvo, maženje i igru. Ovaj pas malog rasta i zanimljivog spoljnog izgleda, uvek je uz svog vlasnika i trudi se da mu pokaže pažnju i odanost (tako što ga po pravilu najčešće prati u stopu i veselo trčkara za njim).

U „praćenju“ svojih vlasnika (ili drugačije rečeno – u neprestanom „motanju oko nogu“ ili pak u trčkaranju za svojim gazdom kuda god da on krene), Ši-cu može biti poprilično uporan (a to stanje „spoljnim“ posmatračima nekada može da bude i izuzetno smešna situacija), pa ga se vlasnici povremeno teško mogu „osloboditi“, posebno ukoliko imaju neke obaveze ili pak moraju da idu na posao.

Ši-cu je pas koji ne voli da bude sam, ali ukoliko je na to prinuđen, naći će načina da se sam zabavi (obično jureći po kući ili stanu; vrteći se u krug; igrajući se omiljenim igračkama ili pak ležeći na svom mestu za odmor „udubljen u misli“ ili spavajući).

Profesionalni dreseri pasa veoma često smatraju da je rasa Ši-cu veoma inteligentna i relativno „laka“ za dresuru, ali da takođe ume da pokazuje i određeni stepen svojeglavosti, kao i određenu dozu sebi svojstvenog „individualizma“, a što je posebno karakteristično za ženke Ši-cua.

Naime, iako se ranije smatralo da su ženke ove rase emotivnije i druželjubivije od mužjaka, dokazano je upravo suprotno – odnosno to da su muški primerci ove rase, mnogo privrženiji svojim vlasnicima i da nisu toliko tvrdoglavi i netolerantni kao ženke.

Takođe, iako agresivnost nije u karakteru ovih pasa, ženski predstavnici Ši-cua su mnogo skloniji ispoljavanju takvih osobina u odnosu na muške.

Građa, izgled i osobine Ši-cua

Ova rasa se smatra idealnim psima za držanje u kući ili stanu, jer su veoma malog rasta, i ne zahtevaju mnogo nege i održavanja (osim obavezne nege dlake i redovnih vakcinacija, kao i redovnih kontrola zdravstvenog stanja kod svog veterinara).

Sa druge strane, Ši-cu psi su idealni za druženje sa decom i starijim osobama (u nekim zemljama se čak koriste i kao psi za rehabilitaciju starijih pacijenata u domovima ili ustanovama za palijativnu negu).

Kako je u prethodnom delu ovog teksta već i napomenuto, pas je veoma druželjubiv, uvek je spreman za igru i za zabavu; takođe, vrlo često Ši-cu može da pravi i manje ili veće „nestašluke“ koji su obično veoma zabavni, kako njemu samom tako i njegovim vlasnicima ili pak gostima koji ga posmatraju.

Iako je naviknut na unutrašnji prostor, i smatra se prevashodno „kućnim psom“, Ši-cu voli i šetnje po prirodi i igranje u parku. Uprkos svom malom rastu i na prvi pogled „krhkom“ i slabašnom izgledu, pas Ši-cu ima veoma dobru telesnu konstituciju i neverovatno snažnu građu, tako da spada u jednu od najzdravijih pasmina odnosno predstavlja rasu koja se veoma retko razboli (ovi psi ne pate od skeletnih problema i problema sa kičmenim stubom i zglobovima, a koji su veoma karakteristični za male pse drugih rasa kakvi su maltezeri, bišoni, pekinezeri).

Upravo iz navedenih razloga, ova rasa ne zahteva ni previše vežbe, kao ni takozvana duža i uporna „istrčavanja“, a koja se pak kod nekih drugih rasa sprovode sa ciljem održavanja dobre kondicije i zdravlja zglobova i kostiju.

Mužjaci Ši-cua su po pravilu krupniji u odnosu na ženke, ali psi u težini generalno ne prelaze 7,5 kg (osim ako nisu preterano podgojeni, što nikako nije preporučljivo, jer može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema). Idealna telesna masa Ši-cu pasa kreće se u rasponu od 4500 – 7200 grama (4,5 – 7,2 kg), a psi su u proseku dugački okvirno oko 25 – 27 cm.

Pravilno negovan i adekvatno hranjen pas ove rase, može da živi oko 10 – 12 godina.

Nega Ši-cu pasa kao kućnih ljubimaca

Mali „kraljevski“ pas nekada može da izgleda veoma arogantno i nepristupačno, ali u suštini je sušta suprotnost od svog spoljnog stava. Dlaka Ši-cua je veoma duga, i ona zahteva posebnu pažnju i negu (a naročito dlaka na glavi, oko očiju i sami brkovi). Boja dlake se kreće od različitih nijansi braon boje, sa šarama i „simbolima“ u tamnijim ili svetlijim belim ili bež kombinacijama.

Obzirom da spada u rasu dugodlakih pasa, Ši-cu zahteva redovno i pažljivo češljanje i četkanje (svakoga dana), kao i često „pravljenje frizura“, sa različitim mašnicama i šnalicama na vrhu glave (suština ovakve „mode“, zapravo je u tome, da se dlaka podigne sa predela očiju i nosa, kako bi se pas pre svega nesmetano kretao ali i kako bi se sprečile neke bolesti oka, njuškice i predela oko usta).

Ši-cu ima sposobnost da idealno reguliše svoju telesnu temperaturu, jer ispod duge dlake ima i takozvanu poddlaku (što za vlasnike veoma često može da predstavlja problem zbog preteranog linjanja po kući ili stanu, a naročito u periodu smenjivanja godišnjih doba tj u vreme leta i u zimu).

Pravilna ishrana Ši-cu rase

Kako je već više puta navedeno, ova rasa spada u takozvane „male pse“, pa se tako i hrana mora prilagoditi uzrastu i rasi psa.

Obično se štenci Ši-cua, starosti do tri meseca, hrane granulama koje su potopljene u adaptirano mleko za male pse (jer oni ne mogu da jedu samo granule koje su im tvrde za zube u razvoju).

Kada psi napune tri meseca, može se preći na čiste granule za uzrast starijeg šteneta; i na kraju, sa uzrastom psa od punih godinu dana, Ši-cu se hrani specijalnim premium ili superpremium granulama za odrasle pse malih rasa (a koje se kupuju u svim bolje snabdevenim marketima ili u prodavnicama za kućne ljubimce).

Cena Ši-cu pasa u našoj zemlji

Cena ove rase pasa, zavisi od više faktora, a pre svega od uzgajivačnice, pedigrea pasa, kao i od takozvane „podvrste“ ove rase. U suštini, prodaja štenaca Ši-cua u našoj zemlji kreće se od 100 – 150 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Savetuje se da se psi uvek kupuju kod proverenih uzgajivača, kao i da se nakon kupovine potraže saveti kod veterinara o vakcinaciji, ishrani i načinu negovanja novog kućnog ljubimca.

Sponzorisano:

Povezani postovi