Sibirski haski – Poreklo, karakteristike, nega i zdravlje

Sibirski haski (engl. Siberian husky) je prelepa pasmina koja nam, sa svojim gustim krznom, dolazi u mnoštvo boja i šara. Njihove plave ili dvobojne oči i upečatljiva oznaka na licu koja podseća na masku samo daje još veću privlačnost ovoj vrsti, koja vodi poreklo iz Sibira.

Veoma su jednostavni razlozi zbog kojih su mnogi oduševljeni rasom koja podseća na vuka, ali budite svesni da ovaj atletski, inteligentan pas može biti veoma nezavistan, pa samim tim postati pravi izazov naročito za one bez prethodnog iskustva.

Oni su pravi Hudiniji kada je u pitanju bekstvo (Hari Hudini je bio poznati američki mađioničar i iluzionista). Za njih vam je, svakako, neophodna dobra ograda, ne samo visoka, već i duboko ukopana u zemlju.

Ovaj članak sadrži sledeće sekcije:

Poreklo

Veruje se da sibirski haski vuče korene od plemena sibirskih nomada, pod nazivom „Chukchi“. Istorija rase je relativno nepoznata, ali, prema DNA testovima, potvrđeno je da spadaju u jednu od najstarijih pasmina.

Poznato je da su Chukchi koristili pse za transport, ali i da su im haskiji bili verni, porodični pratioci. Oni su često spavali sa decom, praveći im toplotu i služeći im poput mekanih kreveta.

Sibirski haskiji uvezeni su na Aljasku 1908-e godine i korišćeni su za vuču sanki tokom zlatne groznice (Zlatna groznica je istorijski naziv koji je označavao veliku potragu za zlatom, počevši od prve polovine devetnaestog veka). Postali su aktivni učesnici i nosioci nagrada mnogih trka u vuči sanki.

Podaci su pokazali da su poslednjeg haskija izvezli iz Sibira 1930-e, kada su granice bile zatvorene od strane sovjetske vlade.

Rasa je nastavila da uspeva u Severnoj Americi. Iako se današnja vrsta neznatno promenila u odnosu na svoje pretke, „Chukchi – psi koji vuku sanke“ i dalje nose u sebi mnoge od divnih osobina ove rase.

Klub sibirskih haskija Amerike osnovan je 1938-e, a Američki Kinološki klub 1930-e i Kanadski kinološki klub 1939-e priznali su pasminu.

Karakteristike

Sibirski haski smatra se ne samo jednom od najstarijih, već i od najlepših pasmina. Svojim atraktivnim izgledom privući će i one koji nisu preterani ljubitelji.  Skladne je građe, sa snažnim i dubokim grudnim košem i mišićavim nogama. I glava mu je skladna u odnosu na ostatak tela i blago je zaobljena. Ima gustu dlaku, bademaste oči i trouglaste uši.

Visina mužjaka je od 54 do 60 cm, a ženke od 50 do 56 cm. Težina se kod mužjaka kreće od 20 do 27 kg, a  kod ženki od 16 do 23 kg.

Naziv: Sibirski haski

Zemlja porekla: Sibir

Životni vek: 12 – 15 godina

Temperament: druželjubiv, inteligentan, prijateljski nastrojen, nežan, pozoran

Boja: crna, bela, siva, riđa…

Visina: mužjak 54 – 60 cm, ženka 50 – 56 cm

Težina: mužjak 20 – 27 kg, ženka 16 – 23 kg

Temperament

Pasmina sibirski haski zaokupirala je maštu mnogih, uključujući umetnike, pisce i filmske producente, sve zahvaljujući svom privlačnom izgledu i nadahnutim talentima. Ovaj pas srednje veličine poseduje snagu i atletizam.

Haskiji su prvobitno stvoreni kao psi za vuču sanki (neki ih i danas koriste u ove svrhe) i važe za fascinantne pse sa neverovatnom sposobnošću učenja. Mnogi su se zaljubili u njihovu divlju prirodu i ponosit stav, ali nisu zaista svesni kakva je u biti rasa. Ona definitivno nije za svakoga.

Njihov privlačan izgled doveo je do popularnosti vrste i samim tim do porasta broja raznih nelegalnih odgajivačnica. Masovno ih kupuju zbog lepote ne bivajući svesni negativnih osobina, pa su tako mnogi od njih, krivicom ljudi, dugogodišnji stanovnici nehumanih azila ili joše gore, bivaju zlostavljani ili ubijeni. Stoga, sagledajte sve aspekte, sve pozitivne, ali i negativne osobine, čitajte knjige o njima i ako i posle svega želite da imate haskija, razmislite o tome da pružite dom nekom napuštenom jer ih zaista ima previše.

„Zahvaljujući“ tim nelegalnim odgajivačnicama došlo je do pogoršanja temperamenta i stvaranja negativnih osobina nesvojstvenih haskijima.

Ipak, ukoliko pogledate sve pozitivne tačke temperamenta, bez ikakve sumnje shvatićete da je ovo neverovatna rasa. Inteligentni su i nezavisni, nežni prema svima, ali ipak neće prekomerno zahtevati vašu pažnju. Generalno nisu agresivni, sjajni su sa ljudima i dobro funkcionišu u domovima sa više ljubimaca. Lepo se slažu i sa decom i svakome će poželeti dobrodošlicu – čak i strancima.

Nisu uvek voljni da udovolje svojim ljudima, teški su za obuku i ne preporučuju se osobama bez iskustva ili onima koji su plašljiviji u interakciji sa psima. Najbolje se uklapaju sa sigurnim, iskusnim vlasnicima, čvrstim i doslednim u svojim pravilima. Budući da su naviknuti da budu deo čopora, potrebno je da im stavite do znanja da ste vi vođa istog. Ovo olakšava obuku jer ćete shvatiti da vas pas poštuje, ali se nemojte iznenaditi ako vas haski bude s’ vremena na vreme „testirao“ pokušavajući da preuzme kontrolu.

Ipak, čak i kada se to desi, nemojte koristiti grube metode (izrugivanje, udaranje), već potvrdite i zadržite osnovna pravila. Neka ljubimac shvati da ste vi ti koji određujete kada će on jesti, da ste vi „zaliha“ hrane i poslastica, pa će vas tako i posmatrati kao pravi dragoceni izvor željenih stvari.

Kao i svim rasama, tako je i haskijima odmalena potrebna obuka poslušnosti, ali izgleda da imaju neobičnu sposobnost da menjaju ponašanje kod dresera i kući – na treningu se ponašaju besprekorno i poslušno, dok kod kuće zanemaruju komande vlasnika.

Ono što je najbitnije, a trebate imati na umu je da su psi ove vrste umetnici u bežanju. Zbog svoje radoznalosti i želje za istraživanjem nečeg novog, odlaziće od svog doma kad god im se pruži prilika za to. Nažalost, kao rezultat nepažnje vlasnika, mnogo njih je zauvek izgubljeno ili povređeno. Zato je važno da svog haskija držite pod konstantnim nadzorom i da dobro obezbedite ogradu (veoma je bitno da ograda bude osigurana i podzemno kako ne bi iskopali i provukli se).

Načini bekstva su raznoliki – mogu preskakati ograde, kidati povoce, iskliznuti se iz ogrlice itd. Uprkos svim ovim osobinama koje otežavaju njihovo držanje, sibirski haskiji su i dalje divna pasmina, živahna bića i izvanredni pratioci ljudi.

Takođe je bitan i trening da haski ide na povocu. Ne puštajte ga van povoca u neograđenom delu jer se vrlo lako može desiti da vam pobegne u želji da se istrči ili pojuri nešto. Dakle – tokom šetnje morate biti pažljivi i paziti da vam se ne izvuče sa povoca jer se može desiti da će tom prilikom početi da juri druge, manje, životinje.

Nisu pogodni za život u stanu, ali se mogu prilagoditi ako su pravilno izdresirani. Nepravilno obučeni, mogu biti jako destruktivni i u kući i napolju.

Zbog velike količine energije i usled dosade ili neadekvatne aktivnosti, ako ih ostavite same u kući, bez prethodno naučenog željenog ponašanja, pričiniće popriličnu štetu. Čak je zabeležen i slučaj da je jedan haski izgrizao zid.

Ipak, umeju biti izuzetno šarmantni zajedno sa svojom luckastom i razigranom prirodom. Takođe, jako su društveni.

U dvorištu vole kopati po bašti i iskopavati cveće. U tim slučajevima, odredite im jedno mesto na kome ćete dozvoliti kopanje i biće veoma srećni zbog toga. Svakako, mnogo je bolje da imaju jedan svoj deo za kopanje, nego da ih totalno sprečite u ovoj navici.

Obožavaju da zavijaju, ali slabo laju pa vas neće upozoriti lavežom ukoliko neko dolazi. Sve to ih ne čini baš dobrim čuvarima. Zbog svoje izražene nežnosti i ljubavi prema ljudima, pre će pozdraviti lopova, nego što će ga napasti.

Od davnina, haski je bio odgajan da preživi sa jako malo hrane. Ovo se primenjuje i dan danas, pa tako ova vrsta ne zahteva svakodnevne visokokalorične namirnice. Najbolje je raspitati se i pratiti savete odgajivača vezano za negu i ishranu.

Potrebno im je 30-60 minuta aktivnosti svakodnevno. Biće vam odlični partneri u džogingu, ali nikako po toplom vremenu. Ne morate imati preveliko dvorište, dovoljno je da mogu negde da se istrče.

Da bi ostali srećni i zadovoljni moraju imati neki „posao“. Obično će održavanje vašeg života aktivnim kroz razne vanjske sportove, poput planinarenja, učiniti i haskija zdravim, radosnim i smirenim.

Kao što je već pomenuto, zahtevaju obuku i možda ćete u nekom trenutku poželeti da za to angažujete stručnjaka. Već smo rekli da su teški za dresuru jer se smatraju veoma inteligentnim i uspostavljaju razliku ponašanja kod dresera i kući. Za mnoge vlasnike to može biti frustrirajuće, ali će vam se strpljenje, vreme i vaša sopstvena tvrdoglavost itekako isplatiti.

Od odgajivača i dresera ćete često kao preporuku čuti za trening uz pomoć kaveza. Kavez će držati psa ili štene na sigurnom, a pružiće mu i utočište kada poželi da se osami ili kada je umoran. Ipak, nikada ovaj metod nemojte koristiti kao kaznu, niti životinju predugo ostavljati u njemu.

Zdravlje

Ukoliko kupujete štene, obavezno od odgajivača tražite potvrdu za displaziju kukova, displaziju laktova, hipotiroidizam, Von Vilbrandovo oboljenje i potvrdu od oftalmologa da su oči u dobrom stanju. U neke od bolesti kojima je podložna pasmina sibirski haski spadaju katarakta, progresivna atrofija mrežnjače i distrofija rožnjače.

Nega

Ukoliko imate haskija pobrinite se da vam usisivač bude u savršenom stanju i da redovno izdvajate vreme za četkanje. Njegovo dvoslojno krzno krasi dlaka srednje dužine. Gornji sloj je ravan, a podlaka gusta i mekana. Očekujte puna dlaka, puno linjanja – naročito tokom proleća i jeseni kada je sezona.

Izuzev ovoga, haskije je prilično lako održavati. Oni koji žive u hladnijim područjima manje se linjaju od onih koji žive u toplim. Ako ih četkate najmanje jednom nedeljno tokom godine, a svakodnevno tokom sezone linjanja, izbeći ćete da krzno izgubi sjaj i da višak dlake završi na nameštaju.

Veoma su čisti i svoju higijenu održavaju redovno i temeljno, poput mačaka. Nemaju izražen „pseći miris“ i ne zahtevaju često kupanje, osim ako se, naravno, u dvorištu ne uvaljaju u nešto smrdljivo ili pronađu neku baru u koju će uroniti. Kada dođe vreme kupanja izaberite visokokvalitetan šampon za pse napravljen posebno da održi prirodni nivo ulja kože i dlake.

Haskiji dolaze u više boja i šara, od crne do čisto bele sa oznakama po telu koje mogu biti crvene ili bakarne boje. Oči su braon, plave ili dvobojne.

Redovno čistite uši, secite nokte i pregledajte celo telo psa (usnu duplju, zube, šape, kožu, nos, oči…). Redovni pregledi mogu puno pomoći i veterinaru ukoliko dođe do problema jer je najbitnije od svega da pratite stanje vašeg ljubimca.

Društvenost – Slaganje sa decom i ljubimcima

Sibirski haskiji su odlični ljubimci za domaćinstva sa decom. Veoma su tolerantni prema njima, ali ih svakako, sa malom decom, nikada ne ostavljajte same (to važi za sve pse). Takođe i deci morate pokazati kako da se ponašaju prema njima na pravilan način.

Veoma dobro funkcionišu i sa ostalim psima, ali je za to bitna i rana socijalizacija i dresura. Iako su poznati po tome da su nežni čak i prema strancima, najbolje ih je odmalena upoznati sa raznim ljudima i životinjama.

Imajte na umu istoriju rase. Oštri vremenski uslovi u Sibiru, stvorili su u njima snažan lovački instikt jer im je tada potraga za hranom bila dosta teška. Kao rezultat toga, veliki broj jedinki će imati prirodan nagon za lovom na male životinje poput zečeva, veverica i mačaka. Mnogi, međutim, sjajno napreduju u porodicama sa više kućnih ljubimaca, pogotovo ako su odrasli uz njih.

Sponzorisano:

Povezani postovi