Veliki šnaucer

Budući da je ovaj pas (engl. Giant schnauzer) stvoren kao radni, budite uvereni da mu ne manjka inteligencije i sposobnosti. Osobi koja mu pruža obuku, aktivnost i pažnju biće lojalan i zaštitinički nastrojen kompanjon.

Ovaj članak sadrži sledeće sekcije:

Poreklo

Veliki šnaucer najveći je od sve tri vrste šnaucera, a stvoren je u Nemačkoj prvobitno za prevoz stoke, a zatim i za rad u kasapnicama i stočnim pogonima. Neki su radili i kao čuvari pivara.

Najverovatnije je razvijen ukrštanjem standardnog šnaucera sa većim psima glatkog krzna, rough kolijima i crnim psima vrste Great Dane. U njegovom razvitku važnu ulogu je igrao Bouvier des Flandres. On je bio poznat i pod nazivom Munchener i bio je široko rasprostranjen po Bavariji i Virtembergu.

Početkom 1900-ih, veliki šnauceri bili su obučeni za rad u policiji u Berlinu i drugim nemačkim gradovima, što je postao njihov primarni posao. Jedini razlog zbog kojeg u SAD-u nisu postali poznati policijski psi je taj što su ih prestigli nemački ovčari.

U Americi je 1962. osnovan „The giant schnauzer club of America“. Danas se ova vrsta nalazi na 83. mestu među 155 rasa i sorti koje je priznao AKC (Američki kinološki klub).

Karakteristike

Iako se ovoj vrsti često kupiraju uši i rep iz estetskih razloga, treba napomenuti da je to zakonski strogo zabranjeno. Ovi psi su, kao što i sam naziv kaže, veliki, ali ne i preterano teški. Dlaka im je većinskim delom tamna, oštra i srednje je dužine. Vrlo su prepoznatljivog izgleda i prosto je nemoguće da ih ne primetite.

Visina mužjaka je od 65 do 70 cm, a ženke od 60 do 65 cm. Težina se kod mužjaka kreće od 27 do 48 kg, a kod ženke od 25 do 34 kg.

Naziv: Veliki šnaucer

Zemlja porekla: Nemačka

Životni vek: 12 – 15 godina

Temperament: inteligentan, lojalan, dominantan, jake volje…

Boja: crna, biber-so

Visina: mužjak 65 – 70 cm, ženka 60 – 65 cm

Težina: mužjak 27 – 48 kg, ženka 25 – 34 kg

Temperament

Velikog šnaucera karakteriše robusna građa i dominantni stav. Ali, upravo je to „oštro držanje“ prikriveno sjajem u očima koji otkriva njegovu razigranu prirodu.

Ovo je veliki pas sa jakom ličnošću. Energičan je i inteligentan pratilac koji svojim nezavisnim razmišljanjem i razigranošću čini život zanimljivijim,  ali i dominantnim karakterom i hrabrim pristupom životu. Ukratko – težak je za dresuru, čak i iskusnim vlasnicima. Ipak, u odgovarajućem domu biće odan i hrabar saputnik.

Za sposobnosti dobro obučenog velikog šnaucera ne postoje ograničenja. Poslušnost, agilnost, praćenje i skupljanje stada samo su neke od mnoštva aktivnosti u kojima može učestvovati. Prvobitno se na tržištu koristio za stočarstvo, kao policijski pas i pas čuvar, a u skorije vreme pokazao se i u poslovima detekcije droge, kao i potragama i spašavanju. Pored toga, ima i nežnu i senzibilnu stranu što ga čini odličnim terapeutskim psom. Ali, njegova najomiljenija aktivnost je da bude sa ljudima koje voli.

Ključ za vaš zajednički uspešan život sastoji se u dresuri, socijalizaciji, pružanju fizičke i mentalne stimulacije. Sve ovo je potrebno kako bi postao dobro obučen pas. Na dobre načine obuke odgovoriće velikim entuzijazmom.

Socijalizaciju i upoznavanje sa raznim situacijama i životinjama počnite odmalena. Ima tendenciju da bude rezervisan i sumnjičav prema strancima, odlika koja ga čini odličnim čuvarom, ali njegov temperament mora biti izbalansiran pravilnom dresurom kako biste izbegli da bude plašljiv ili agresivan. Koristite pozitivne metode kao što su pohvale, nagrade i poslastice, bez upotrebe fizičke sile. Nikako se ne preporučuje neiskusnim vlasnicima.

Inteligencija rase je naširoko poznata, a dresura će biti lakša ukoliko ste vi čvrsti i dosledni jer će on u suprotnom zapaziti i iskoristiti sve greške u vašem ponašanju (postaće svojevoljan i ponašaće se kao da je glavni). Nikada nemojte dopustiti da vaš veliki šnaucer bude „besposlen“, uvek mu zadajte neke zadatke: da vam pronađe i donese stvari, izvodi trikove i pokaže šta je naučio na treninzima.

Šta god da radite, ne dozvolite da mu bude dosadno jer će u tom slučaju postati destruktivan (kopanje, griženje). Suštinski deo sprečavanja dosade je vežbanje. Uživaće u dugim šetnjama i trčanju, a potrebno mu je minimum 60 minuta svakodnevne energične aktivnosti.

Za velike šnaucere nije dovoljan samo život u stanu. Zbog visokog nivoa energije mnogo bolje funkcionišu kada pored toga imaju i veliko dvorište gde se mogu igrati i trčati. Ali, bitno je da napomenemo da ovo nisu psi koji mogu da žive napolju, pa ih zato nikada nemojte ostavljati same i odbačene u nekom kutku dvorišta. Oni trebaju živeti sa vama u kući, bezbedni i voljeni.

Šnaucer ima dobrih i izazovnih kvaliteta. Važno je da, pre odabira ove rase, shvatite šta sve ona predstavlja i šta će se u vašem životu njenim dolaskom promeniti. On nije nežni džin, već energičan, radni pas koji će vam vratiti sve ono što vi njemu pružite.

Jako ozbiljno shvata svoju odgovornost zaštite kuće i porodice. Teritorijalan je, a svoje ljude spreman je da brani zapanjujućom žestinom. Kada nije u ulozi čuvara, biće vam razigrano i nežno društvo. Ima ljubazan i smiren temperament pun posvećenosti i samopouzdanja, kao i smelost i energiju pravog čuvara i radnog psa.

Zdravlje

Bolesti koje se najčešće javljaju kod pasmine veliki šnaucer su displazija kukova, osteohondroza, autoimuni tiroiditis i karcinom skvamoznih ćelija.

Nega

Spoljno krzno je oštro i gusto, a ispod njega je mekana podlaka. Glavni „žig“ šnaucera je svakako grublja dlaka na bradi i obrvama.

Dlaka je ili jednobojno crne ili biber-so boje. Boja biber-so predstavlja kombinaciju crnih i belih dlaka koje su međusobno pomešane. Kada gledamo sa kratke udaljenosti, može nam se učini da ovaj spektar nijansi postaje siv.

Dvoslojnom krznu četkanje je potrebno oko 3 puta nedeljno kako ne bi došlo do mršenja podlake. Lice čistite nakon svakog obroka.

Vašem šnauceru će zbog lepog i urednog izgleda trebati sređivanje svakih 4 do 6 meseci. Međutim, imajte na umu da se tekstura dlake može izmeniti ako ga konstantno šišate, a ne ručno skidate podlaku. Dlaka će potom omekšati i početi više da opada.

U ostale vidove nege vašeg ljubimca spadaju održavanje oralne higijene i skraćivanje noktiju. Proveravajte mu redovno kožu, oči, nos, usnu duplju, uši i šape.

Društvenost – Slaganje sa decom i ljubimcima

Zbog svoje veličine, energije i dominantnog karaktera ne preporučuje se domovima sa malom decom. Predloženo doba starosti je od 12 godina pa nadalje jer se smatra da su tada deca zrelija i da će znati na koji način da se pravilno ophode prema tako velikom psu. Ipak, za svaki slučaj, uvek nadgledajte kontakt vaših mališana i kućnih ljubimaca.

Veliki šnauceri nemaju baš preteranu sklonost ka prijateljstvu sa drugim psima, naročito onima istog pola i verovatno im ne treba verovati i ostavljati ih same sa mačkama, čak iako se naizgled dobro slažu.

Sponzorisano:

Povezani postovi