Zapadno-škotski beli terijer – Vesti

Najbolji način da opišete ovog sitnog, belog terijera iz Škotske, od milja nazvanog vesti  (engl. West Highland white terrier) je da jednostavno kažete da je on toliko pun samopouzdanja da misli kako je najbolji od svih. Uvek spreman za zabavu, konstantno će vas zasmejavati svojim ludorijama.

Veseo je i prijateljski nastrojen, sa svojim živahnim temperamentom svakome će postati drag (osim malim glodarima), naročito kad simpatično zabaci glavu u stranu i znalački vas pogleda.

Ovaj članak sadrži sledeće sekcije:

Poreklo

Zapadnoškotski beli terijer deli poreklo sa vrstama Dandie Dinmont, Skye, Scottish i Cairn terijerima (svi se smatraju ograncima iste rase). Vuče korene iz Škotske i korišćen je za lov na lisice, jazavce, vidre, kao i za ubijanje štetočina poput pacova.

Ne postoji puno podataka za utvrđivanje tačne istorije, ali mnogi veruju da se ova rasa može pratiti do 17. veka i povezati sa malim psima koje je kralju Francuske darivao James I of Argyllshire.

Po pitanju znanja o ovoj pasmini, vestijeva bela boja dlake rezultat je tragične nesreće iz 19. veka, koja se dogodila dok je pukovnik Malcolm of Poltalloch lovio lisicu. Naime, pukovnik Malcolm  je slučajno upucao i ubio svog psa vrste Cairne jer ga je, zbog slične boje krzna, pomešao sa lisicom. Očajan i odlučan da u budućnosti spreči tako nešto, odlučio je da uzgaja samo bele pse kako bi ih lakše razlikovao.

Zapadnoškotski beli terijer poznat je po mnogim imenima, poput Poltalloch terijer i Roseneath terijer, ali je od strane engleskog kinološkog kluba službeno priznat kao zapadnoškotski beli terijer 1906. godine.

Karakteristike

Iako mali, vestiji su izuzetno skladne građe. Imaju široku lobanju, razmaknute oči i male, špicaste uši. Noge su im kratke, rep jako dug, a vrat i leđa mišićavi. Dlaka im je duža na telu, a kraća na glavi i bele je boje.

Visina mužjaka je od 25 do 30 cm, a ženke od 23 do 28 cm. Težina je kod mužjaka u rasponu od 7 do 10 kg, a kod ženke od 6 do 7 kg.

Naziv: Zapadnoškotski beli terijer (Vesti)

Zemlja porekla: Škotska

Životni vek: 12-16 godina

Temperament: razigran, hrabar, prijateljski nastrojen, lojalan, pozoran, samostalan…

Boja: bela

Visina: mužjak 25-30cm, ženka 23-28cm

Težina: mužjak 7-10kg, ženka 6-7kg

Temperament

Ako kažemo da je zapadnoškotski beli terijer, ili kako mu tepaju vesti, „veliki pas u malom telu“, nećemo biti pravedni. On nije agresivan i temperament i nema potrebu da vas izaziva. Nije ni toliko tvrdoglav, koliko zainteresovan za sve u vezi njega samog. Ubedite ga da je nešto najbolje za njega i bez pogovora će vas poslušati.

Pošto je prvobitno bio odgajan za lov, itekako je naučio da misli „sam za sebe“ – osobina u kojoj i dan danas uživa (iako će se, nesumnjivo, desiti situacije kada vi zbog toga i nećete toliko biti srećni).

Instikt savremenog vestija uglavnom je razvijen u smeru takmičenja u agilnosti i poslušnosti, pre nego u hvatanju pacova. Dobar je i kao terapeutski pas, a nekoliko jedinki se čak priključilo i spasilačkim timovima. Takođe je uspešan i u raznim testovima, praćenju i hvatanju diska. Njegovu energiju možete usmeriti u neku od pomenutih aktivnosti.

Ipak, glavna odlika i prednost mu je ta što konstantno uveseljava život ukućanima svojim blesavim ponašanjem i radošću življenja. Jako je druželjubiv i naklonjen svima (uključujući i strance), pa se, stoga, ne smatra psom koji se vezuje samo za jednu osobu.

Biće srećan u bilo kojim uslovima, uključujući i grad i selo. Ali, ovo nije ljubimac za dvorište, on uvek treba da živi u kući sa porodicom, a, iako ne voli ni preterano da se izležava, ni puno da se mazi, vezan je za svoje ljude.

Ako je socijalizovan i izdresiran da ne laje puno, odlično će se snaći u stanovima. Kao vrhunac svega – zbog svoje veličine pogodan je i za putovanja, duža ili kraća.

Zadovoljan je i kada ostane sam dok ste vi na poslu – uz pravu stimulaciju i mere bezbednosti – biće ispunjen „svojim poslom“ tokom vašeg radnog dana (ostavite mu igračke, uključite radio, ostavite neku pseću grickalicu kojom će moći da se zanima).

Čuvaće kuću dok ste odsutni, a dok neke jedinke mogu patiti od anksioznosti usled razdvajanja, to definitivno ne važi za većinu, jer ovo nije uobičajna osobina date rase.

Zapadnoškotski beli terijer je lak za dresuru. Inteligentan je i brzo uči, a trening će ga zabavljati sve dok ste vi dosledni i koristite pozitivne tehnike. U suštini, upotreba pozitivnih metoda zajedno sa doslednošću jedini je način da obučite vašeg vestija. Koristeći grubost, apsolutno gubite vreme, budući da će vas ljubimac u tom slučaju maksimalno ignorisati.

Takozvani „Clicker training“ je za njega najbolji vid učenja (o tome se možete najbolje informisati kod profesionalnog dresera). Takođe je dobar i trening uz pomoć kaveza, ali i za ovo vam trebaju dodatna uputstva stručnjaka jer kavez za psa ne predstavlja zatvor, već pomoćno sredstvo.

Vesti će definitivno upozoriti lavežom ako vidi ili čuje nešto sumnjivo i bez greške će najaviti posetioce, poštara ili pse koji dođu ispred kuće. Neki će vokalno „predstaviti“ i bube koje prolete. Drugim rečima, on je pravi, mali lajavac. Ali, uz odgovarajuću obuku odmalena, možete uspeti da ga naučite da zalaje samo jednom kada primeti nešto neuobičajno.

Ova popularna rasa izuzetno je nežna i lojalna, a u isto vreme poseduje dovoljno nezavisnosti i samopouzdanja. Neki vestiji vole izležavanje više od drugih. Vole biti čisti, što dodatno olakšava kućnu dresuru. Takođe, čine divne saputnike neiskusnim vlasnicima. Uz njihovu ležernu prirodu i zabavnu ličnost, otopiće i najhladnija srca.

Vesti je uglavnom miran kada je u zatvorenom prostoru (izležavaće se na sofi poput guštera), zatim će se, čim izađe napolje, brzinom svetlosti metamorfozirati u potpuno drugog psa. Može biti pravi zvrk i trčati u parku poput muve zunzare, a može i po ceo dan ići mirno uz vašu nogu.

Uživa u igranju igara, razbacivanju plišanih igračaka koje pište okolo i ludorijama po dvorištu u kojem će njuškati i istraživati svoju teritoriju. Kao stečena strast smatra se njegova pasija za kopanjem. Obožavaće da raskopava vaše biljke i biće jako entuzijastičan misleći da vam tako pomaže u poslu (uz pravilnu obuku i preusmeravanje kad god ga uhvatite u tom činu, možete da iskorenite ovu naviku).

U kući mu održavajte energiju tako što će vam donositi razne igračke koje mu budete bacali. Iako ne zahteva puno vežbanja kao neke druge rase, očekujte pod obavezno šetnju jednom ili dvaput u toku dana, kako bi bio zdrav i srećan.

Ako sumiramo karakter vestija, možemo reći da je ovo jedan hrabar, pun samopouzdanja, zabavan i inteligentan pas koji će radost života pronaći u najjednostavnijim stvarima poput igračaka, češkanja stomaka i hrane. Iako mu samouverenosti ne manjka, to nije u tolikoj meri preterano da bi se moglo okarakterisati kao negativna osobina.

Uprkos nestašlucima, upravo ga ta naklonost i ljubav prema svemu čine omiljenim za mnoge. On je živahni mališa koji sa sjajem u očima pozdravlja sve predstojeće avanture.

Iako retko kada prvi započinje svađu, ipak u sebi nosi terijerske krvi, pa neće ni odstupiti od nje ako ga neko izazove. Nije retka ni agresija među istopolnim primercima, iako se ženke smatraju dominantnijim od mužjaka. Jako voli da pliva, ali pošto ne pripada vrsti kojoj je ovo urođena sposobnost, obavezno nadgledajte svog ljubimca svaki put kada uđe u more, jezero ili bazen.

Zdravlje

Najčešća oboljenja kod zapadnoškotskih terijera su kraniomandibularna osteopatija, Leg Perthes oboljenje, katarakta, plućna fibroza i luksacija patele.

Nega

Zapadnoškotski beli terijeri imaju dvostruko krzno, sa kratkom podlakom. Taj dupli sloj štiti ih od lošeg vremena i od zuba i kandži drugih životinja. Dlaka je uvek bele boje, a svaka druga boja se smatra manom rase.

Krzno je lako za održavanje i zahteva regularno četkanje i skraćivanje. Uglavnom se izložbeni psi šišaju dva puta godišnje. Skraćivanje je obično potrebno na šapama, oko ušiju i očiju.

Vesti se jako malo linja, možemo reći da mu gotovo uopšte ni ne opada dlaka. Kupanje se vrši samo kada je zaista potrebno jer je po prirodi izuzetno čist. Da biste održali belo krzno blistavim, brišite ga češće . Takođe, pregledajte mu celo telo u cilju sprečavanja potencijalnih problema i oboljenja (oči, uši, zube, usnu duplju, nos, kožu, šape).

Društvenost – Slaganje sa decom i ljubimcima

Zapadnoškotski terijer je nežan pas veoma dobar sa starijom decom. Ipak, u prisustvu dece mora biti nadgledan od strane nekog odraslog, naročito u blizini mališana. Neke knjige o pasminama naglasile su koliko se vesti dobro slaže sa decom, posebno starijom od 7 godina. Može pokazati žustrinu ukoliko ga maltretiraju, ali, kao što smo već napomenuli, ako odnos deteta i psa kontroliše odrasla osoba, neće biti nikakvih problema.

Prilagodiće se i biti srećan i u domovima sa više kućnih ljubimaca. Voli pse, ali po pravilu koje važi za sve, nesterilisani mužjaci obično nisu preterani ljubitelji istih takvih jedinki.

Može se uklopiti i sa mačkama, osobito ako ih je upoznao u ranom dobu. Svakako je bolje da se to desi dok su vestiji još mali, nego da ih zbližavate kada su stariji. Ipak, zbog prirodnog, lovačkog instikta dešava se da pojure mačke koje od njih beže.

Kada su u pitanju jako male životinje nikako im ne treba verovati, čak i ako su dobro izdresirani. Obzirom da su prvobitno bili uzgajani za lov na štetočine, sigurno neće praviti razliku između vašeg ljubimca hrčka i divljeg miša na kojeg naiđu u dvorištu.

Ako želite manje kućne ljubimce, poput zečeva i ptica, zapadnoškotski terijer definitivno nije rasa za vas.

Sponzorisano:

Povezani postovi