Zlatni retriver

Zlatni retriver (engl.  Golden retriever) jedna je od najpopularnijih rasa u SAD-u. Prijateljski, tolerantni stav ove pasmine čini je odličnim kućnim ljubimcem, a njegova inteligencija sposobnim radnim psom.

Odličan je u praćenju, potrazi za narkoticima, ali i kao terapeutski pas i vodič. Dobar je i u psećim sportovima agilnosti i poslušnosti.

Ovaj članak sadrži sledeće sekcije:

Poreklo

Dugi niz godina postojala je legenda da su zlatni retriveri potekli od ruskih ovčarskih pasa dovedenih iz cirkusa. Zapravo, ova vrsta razvijena je u Škotskoj na imanju gospodina Dudley Majoribanks-a, kasnije poznatog kao Lord Tweedmouth.

Tweedmouth je, kao i mnogi tog staleža, uzgajao pse svih vrsta pokušavajući da usavrši različite rase. Njegovi zapisi o uzgoju od 1835. do 1890. pokazuju koji mu je bio cilj sa zlatnim retriverom: talentovani retriver (Tweedmouth je bio vatreni lovac vodene divljači) sa izvanrednim njuhom, koji bi bio uslužniji svom ljudskom, lovačkom kompanjonu nego što su to bili seteri i španijeli koji su tada korišćeni za donošenje plena. Takođe je želeo i lojalnog, srčanog psa.

Tweedmouth je u svojoj rodnoj Škotskoj ukrstio zlatnog retrivera sa vodenim španijelom i iz tog legla dobio četiri šteneta, a oni se smatraju prvim potomcima rase. Tweed-ovi vodeni španijeli (danas izumrli) su na lovnom polju bili poput snalažljivih retrivera, a u kući mirni i lojalni – karakteristike koje ćete naći u današnjim zlatnim retriverima.

On je uglavnom držao žutu štenad kako bi nastavio svoj program uzgoja, a ostalu je davao rođacima i prijateljima. Njegova legla prva su privlačila pažnju zahvaljujući veštinama u lovu. Jedan od najpoznatijih primeraka zvao se Don of Gerwyn koji je 1904. osvojio međunarodno takmičenje International Gundog League trial.

Kinološki klub u Engleskoj rasu je priznao kao zasebnu 1911. godine. U to vreme, psi su klasifikovani kao „ retriver – zlatni ili žuti“. 1920. ime pasmine zvanično je promenjeno u zlatni retriver.

Američki kinološki klub priznao je vrstu 1932, a danas je ona na drugom mestu po popularnosti u SAD-u.

Karakteristike

Jedan od najpopularnijih rasa na svetu, retriver privlači izgledom, ali osvaja temperamentom. Njegovo prelepo krzno izgleda poput žutog klasja, a umilan pogled omekšava i najtvrđa srca. Ima izuzetno pravilno držanje, širu lobanju, mišićave noge i dugačak rep. Visina mužjaka je od 56 do 61 cm, a ženke od 51 do 56 cm. Težina je kod mužjaka od 30 do 34 kg, a kod ženke od 25 do 32 kg.

Naziv: Zlatni retriver

Zemlja porekla: Engleska,Ujedinjeno kraljevstvo, Škotska

Životni vek: 10 – 12 godina

Temperament: nežan, druželjubiv, pametan, lojalan, poverljiv…

Boja: krem, svetlozlatna, tamnozlatna, zlatna

Visina: mužjak 56 – 61 cm, ženka 51 – 56 cm

Težina: mužjak 30 – 34 kg, ženka 25 – 32 kg

Temperament

Nije nimalo iznenađujuće što je zlatni retriver jedna od najpopularnijih pasmina u SAD-u. On je inteligentan, lojalan, lep i društven.

Jako je „detinjast“, a i poznat po svojoj nezrelosti i po tome što će ostati ponašanja poput šteneta čak i do 3-4 godine starosti, što u isto vreme može biti i predivno i iritantno. Mnoge jedinke ostaje ovakve do kraja života.

Prvobitno odgajan za težak fizički posao pronalaženja i hvatanja pataka i drugih divljači za lovce, retriveru će biti potrebna svakodnevna aktivnost: šetnja, džoging, slobodno vreme u dvorištu, trčanje na plaži ili jezeru (obožavaju vodu) ili igra donošenja stvari.

Najbolje je da svakoga dana ima 40-60 minuta kvalitetne aktivnosti. Vežbe će pomoći da bude miran kada uđe u kuću, a smanjenje aktivnosti može dovesti do problema sa ponašanjem. Veoma je uspešan na obukama poslušnosti, agilnosti i dr.

Kao i druge inteligentne rase koje su uzgajane da rade, tako i retriveri moraju imati nešto čime će se baviti – donošenje novina, buđenje ukućana ili takmičenje u psećim sportovima. Umoran retriver je dobar retriver.

Osim što mu trebate pružiti fizičku i mentalnu stimulaciju, potrebno ga je uključiti i u porodične aktivnosti. On je porodični pas i mora biti sa svojim ljudskim „čoporom“. Nemojte uzimati psa ove rase ukoliko niste voljni da sa njim delite prostor i uživate u njegovoj blizini. Nemojte ga ostavljati samog na duže vreme ili odbačenog u dvorištu jer će beskrajno patiti.

Postoji još jedan potencijalni „nedostatak“: definitivno nije čuvar. Može, ali i ne mora lajati kada mu se približe nepoznati. U tim slučajevima, pre će početi da maše repom i nabaciti svoj očaravajući, zlatni osmeh.

Veliki je proždrljivac, obožava da jede, pa mu zato ograničite ishranu, uobročite ga i nikada ne dopunjujte posudu konstanto jer prekomerna težina može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Zaštitni znak rase je nežna, mirna narav njenih pripadnika. Pošto je odgajan da radi sa ljudima uz stalnu želju da ih zadovolji, smatra se savršenim ljubimcem. Ali, kao i kod svakog psa, tako je i kod njega najbitnija rana socijalizacija i dobra obuka, kako bi divnu narav koju je nasledio od predaka, preneo i u svoje nasleđe.

Zlatni retriveri stvoreni su za akciju i obožavaju da se glupiraju napolju. Ako volite pešačenje ili džogiranje, biće presrećni da vam se pridruže, a ukoliko uživate da im bacate loptu u dvorištu donosiće vam je sa velikim zadovoljstvom, baš kao što i značenje njihovog imena govori (naziv retriever je potekao od engleske reči retrieve, u prevodu „donositi“, a predstavnicima ove rase u prošlosti je glavni posao bio da donose plen svojim lovcima).

Kao i druge rase, tako su i ovi psi prirodno skloni da stalno nose nešto u ustima: loptice, igračke, novine ili, najomiljenije od svih, prljave čarape.

Posebnu brigu posvetite odgajanju šteneta jer, budući da raste veoma brzo (između četiri i sedam meseci), podložno je poremećajima kostiju. Ne dozvolite mu da trči i da se igra na tvrdim površinama kao što je trotoar, barem dok se zglobovi u potpunosti ne formiraju (to se obično događa kada je pas starosti oko 2 godine). Normalna igra na travi je u redu.

Zdravlje

Najčešće bolesti koje pogađaju ovu pasminu su displazija kukova, displazija laktova, katarakta, progresivna atrofija mrežnjače, subvalvularna aortna stenoza, osteohondroza, alergije, Von Vilbrandovo oboljenje, torzija želuca, epilepsija, hipotiroidizam, hemangiosarkom i osteosarkom.

Nega

Retriveri imaju gusto, vodootporno spoljne krzno sa debelom podlakom. Neki slojevi su talasasti, a neki ravni. Dlaka „štrči“ na stomaku i pozadini prednjih nogu, sa paperjastim delom na grudima, butinama i repu.

Dolaze u svim nijansama zlatne, od svetle do tamne. Neki odgajivači su počeli prodavati bele retrivere, ali Američki kinološki klub nije priznao ovu boju za boju rase.

U zimskom i letnjem periodu se linjaju umereno, a dosta više im opada dlaka u proleće i jesen. Zbog prekomernog linjanja, dobro razmislite pre nego što uzmete retrivera jer se, u tom slučaju, morate navići na dlake i na nameštaju, ali i na odeći.

Njihovo gusto krzno zahteva dosta nege. Najmanje ih češljajte jednom nedeljno, a najpreporučljivije je svakodnevno četkanje kako biste sprečili da se dlaka mrsi.

Redovno održavajte higijenu ušiju, usne duplje, zuba, secite nokte po potrebi, a posebno proveravajte kožu, nos, oči i šape, gde su psi izuzetno osetljivi.

Njihove preklopljene uši čine toplo, tamno okruženje veoma pogodno za razvoj bakterija i gljivica, a inače je poznato da su skloni infekcijama uha. Pokazatelj već postojeće infekcije može biti crvenilo i neprijatan miris.

Društvenost – Slaganje sa decom i ljubimcima

Društveni i nežni zlatni retriver odlično će se slagati sa mališanima jer je jako pažljiv i obožava decu. Ali, obzirom da je jak i veliki, morate paziti kada su u pitanju mala deca da ih vaš ljubimac slučajno, u igri, ne povredi. Takođe, trebate pokazati detetu kako da se ophodi prema svakom psu kako ne bi došlo do nepredviđenih situacija.

Prema ostalim ljubimcima je jako druželjubiv, uživaće u društvu drugih pasa, a uz adekvatno upoznavanje i obuku može mu se verovati i sa mačkama, zečevima i dr.

Sponzorisano:

Povezani postovi